Nosatîi: „Ni se spune că operațiunea militară nu vizează Moldova și nu sunt pericole”

Ministrul apărării spune că in eventualitatea unui atac al Federației Ruse la adresa Republicii Moldova, Armata Națională va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Totuși, Anatolie Nosatîi spune că deocamdată nu există riscuri la adresa securității Republicii Moldova. Potrivit oficialului, forțele militare ruse sunt concentrate pe cucerirea Donbasului, iar rezistența Ucrainei împiedică redicrecționarea liniei frontului spre regiunea Odessa și Nicolaiv, notează IPN.

Ministrul apărării dă asigurări că pericolul războiului este, deocamdată, departe de Republica Moldova. Anatolie Nosatîi spune că mesajele oficiale venite din partea Rusiei sunt împăciuitoare, autorităților de la Chișinău fiindu-le date asigurări că așa-zisa operațiune militară nu vizează Republica Moldova.

„Pericolul nu a dispărut, dar în comparație cu sfârșitul lunii februarie, este mult mai bine. Situația s-a schimbat mult în Ucraina, acțiunile militare s-au îndepărtat de hotarele Republicii Moldova. Acțiunile Ucrainei au mișcat frontul mai departe de Nicolaiv, Odesa. Datorită efortului internațional privind susținerea Ucrainei cu armament, țara are posibilitatea să apere litoralul Mării Negre, inclusiv să apere spațiul aerian, ceea ce pentru noi este foarte favorabil. Luptele cele mai grele se dau în Est, cred că Federația Rusă dorește să-și îndeplinească obiectivul strategic trasat pentru prima etapă, cucerirea Donbasului. Pe canale diplomatice se discută cu Federația Rusă, ni se spune că operațiunea militară nu vizează Republica Moldova și nu sunt pericole la adresa Republicii Moldova”, a spus Anatolie Nosatîi în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul apărării spune că în eventualitatea celui mai sumbru scenariu care ar viza atragerea Republicii Moldova în război, Armata Națională va fi la datorie. Ministrul spune că este luat în considerare și scenariul mobilizării unor categorii de cetățeni. De asemenea, Anatolie Nosatîi spune că România în calitatea sa de stat membru NATO nu va putea oferi ajutor Republicii Moldova decât cu livrare de armament și echipamente militare.

„6500 este cifra militarilor pe care acum o menținem, dar la necesitate se aplică planurile de mobilizare, numărul armatei se mărește în funcție de pericol. Sperăm că nu se va ajunge la situația să fim atacați, dar trebuie să fim pregătiți să ne apărăm. Ajutor direct din partea României, cu implicarea unităților militare, nu poate fi. Avem exemplul elocvent al Ucrainei, care are relații apropiate cu Polonia, dar unități militare din Polonia nu sunt implicate în lupte. În situații dificile ar putea fi vorba de ajutoare de armament și tehnică, echipamente ”, a spus ministrul apărării.

Potrivit ministrului apărării, Armata Națională este creată dintr-un efectiv militar de 6500 de persoane și 2000 de persoane civile.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata