„Nu-mi voi abandona țara”. Zelenski, gata să candideze pentru un al doilea mandat

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a spus că va candida din nou la președinție dacă următoarele alegeri vor avea loc pe timp de război, scrie Unian. Precizăm că înainte de alegerile din 2019, Zelenski declara că nu va candida pentru a doua oară la prezidențiale. 

„În 2024, dacă războiul va continua, dacă se vor organiza alegeri, niciodată în viață nu-mi voi abandona țara. Pentru că eu sunt garantul Constituției și o apăr în orice caz”, a spus Zelenski, pentru o televiziune portugheză.

Întrebat dacă îi este frică să piardă, el a răspuns: „Nu mi-e frică de nimic”, transmite newsmaker.

Zelenski a precizat că alegerile vor trebui să aibă loc pe teritoriul Ucrainei și să aibă posibilitatea să voteze militarii și ucrainenii care se află acum în străinătate. Președintele ucrainean nu exclude riscul unui atac al Federației Ruse asupra secțiilor de votare.

Următoarele alegeri parlamentare din Ucraina urmau să aibă loc în toamna anului 2023, iar cele prezidențiale – în martie 2024. Cu toate acestea, Constituția Ucrainei interzice organizarea alegerilor dacă în țară este introdusă legea marțială. Pe 27 august, Zelenski a amintit că legea ucraineană interzice organizarea alegerilor în timpul legii marțiale. În același timp, el a declarat că este pregătit să facă acest pas, dar aliații trebuie să ajute la îndeplinirea unei serii de condiții. Mihail Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei, a spus că este imposibilă organizarea alegerilor în Ucraina în timpul războiului. Printre principalele motive se numără securitatea, finanțarea, posibilitatea înscrierii alegătorilor. Totodată, Podoleak a amintit că în țară este introdusă legea marțială.

Meduza scrie că înainte de alegerile din 2019, Zelenski declara că va candida pentru un singur mandat prezidențial și nu va candida pentru a doua oară.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata