Nu Rusia a provocat criza alimentară mondială, ci „agresivitatea națiunilor occidentale”, susține Serghei Lavrov

Rusia neagă că ar fi provocat o criză alimentară mondială. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-o ofensivă diplomatică în Egipt, susține că națiunile occidentale distorsionează adevărul cu privire la impactul sancțiunilor asupra securității alimentare globale.

Într-un discurs ținut în fața ambasadorilor Ligii Arabe la Cairo, șeful diplomației de la Moscova a acuzat națiunile occidentale că încearcă să își impună dominația asupra altora.

„Agresivitatea națiunilor occidentale în aplicarea de sancțiuni contra Rusiei arată că nu este este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale”, a susținut Serghei Lavrov.

El va vizita trei națiuni africane pentru a obține sprijin în contextul crizei și nemulțumirilor provocate de război.

Înaintea turneului său diplomatic, Lavrov spunea că Rusia a apreciat „poziția echilibrată” a africanilor cu privire la problema Ucrainei.

O mare parte din lumea arabă și din Africa este grav afectată de penuria de cereale cauzată de invazia rusă în Ucraina, amintește BBC.

Ucraina și Rusia furnizează, de obicei, peste 40% din grâul Africii.

Un acord istoric încheiat săptămâna trecută pentru reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei este în pericol după ce Rusia a atacat sâmbătă obiective din portul Odesa.

Rusia a recunoscut că rachetele sale Kalibr au distrus infrastructuri militare în portul Odesa, vital pentru exportul de cereale ucrainene.

Ucrainenii au acuzat că „actul de barbarism” a dinamitat acordul semnat vineri, cu medierea Turciei.

Aflat în vizită în Egipt, șeful diplomaţiei ruse a insistat că de vină pentru blocaj sunt minele de război plasate de ucraineni în largul Mării Negre.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata