Oficial! Petroliștii vor câștiga 17 bani în plus la fiecare litru de combustibil, anunță ANRE

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a aprobat valoarea marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul doi al anului 2023, la nivel de 3,08 lei. Aceasta este în creștere cu 17 bani față de perioada precedentă.

Dacă acum, petroliștii încasează un venit de 2,91 lei din vânzarea fiecărui litru de benzină și motorină, ANRE a majorat marja comercială până la 3,08 lei.

Altfel spus, atunci când ne vom alimenta mașinile, vom plăti în plus câte 17 bani la fiecare litru.  Autoritățile fac trimitere la o nouă redacție a metodologiei de calcul în procesul de stabilire a prețurilor. ANRE spune că, de acum încolo, se va ține cont și de inflație. Și întrucât, în ultima jumătate de an, prețurile au crescut cu aproape 6%, experții cred că majorarea marjei comerciale cu 17 bani a fost soluția corectă.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reamintește că valoarea mediei ponderate a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere, calculată la nivelul mediu sumar, trimestrial, al profitului și cheltuielilor proprii ale tuturor participanților la piața cu amănuntul a produselor petroliere principale, pentru 5 ani precedenți primului an de valabilitate a Metodologiei a constituit 2,91 lei/litru.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata