ONG: „Doar în afara țării trebuie să fie peste 150 de secții de votare”

Misiunea de observare a alegerilor Promo Lex a constatat în cel de-al raport de monitorizare, dat joi publicității, că peste hotare trebuie să fie instituite peste 150 de secții de votare. Totodată, raportorii observă că, deși la alegerile din 2020 au votat mai puțini alegători din regiunea transnistreană decât la parlamentarele din 2019, pentru scrutinul din 11 iulie au fost organizate cu două secții mai mult.

Cu referință la secțiile de votare pentru alegătorii din afara țării, CEC a constituit inițial, prin hotărârea adoptată la 5 iunie 2021 doar 139 secții de vot, „fără a ține cont de criteriile legale care sunt prevăzute de Codul Electoral pentru stabilirea acestora”, constată misiunea de observare. Urmare a presiunilor sociale și politice, CEC a revenit asupra hotărârii sale și a decis la 7 iunie 2021 să creeze 146 de secții de vot.

Totodată observatorii au constatat multiple aspecte problematice care țin de prestația CEC în contextul adoptării hotărârilor cu privire la crearea secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană unde urmează a fi deschise 44 de secții de vot.

„Astfel, deși la alegerile pentru funcția de Președinte din 2020 au votat mai puțini alegători din regiunea Transnistreană decât la parlamentarele din 2019, pentru scrutinul din 11 iulie 2021 au fost organizate cu 2 secții de votare mai multe”. La fel, observatorii atrag atenția asupra faptului că, 2 secții de votare au fost create în orașul Bender și o secție de votare în satul Corjova, în condițiile în care autoritățile statului nu au un control efectiv asupra acestor localități, existând astfel riscuri semnificative pentru securitatea procesului electoral și a participaților la acesta.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata