ONU, la 75 de ani de la creare

Este o aniversare în plină turbulență pentru Națiunile Unite, care își sărbătorește 75 de ani. Adunarea generală s-a deschis pe măsură ce relațiile multilaterale au fost subminate, toate pe fondul unei crize de sănătate. Secretarul general al ONU a cerut revenirea la elementele de bază.

„Trebuie să facem totul pentru a evita un nou război rece”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. O adunare esențial virtuală, cu discursuri retransmise, pe care o criză de sănătate majoră a obligat-o”.

Cu un discurs în fața Adunării Generale a ONU a venit și Igor Dodon, șeful statului. Dodon a declarat că anul 2020 va rămâne în istoria omenirii ca unul al consolidării efortului comun de depășire a provocărilor globale.

„Astăzi, în lume, încă persistă discriminarea, bazată pe gen, origine, rasă, religie sau dizabilitate. Aceste circumstanțe motivează apelul secretarului general al ONU de participare la un dialog global pentru relevanța ONU în viitor. Cu certitudine, consultarea opiniei oamenilor este decisivă pentru ca organizația să-și mențină importanța”.

Președintele a mai declarat că Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata