ONU spune că nu poate exclude Rusia din Consiliul de Securitate

Prezența Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU poate fi incomodă, poate fi izolată, dar nu poate fi exclusă din calitatea de membru. Acest lucru a fost declarat de ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Cu o zi înainte, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a venit o astfel de inițiativă la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Ucraina. El a acuzat trupele ruse că au comis crime de război, în special la Bucha.

(Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei)

„Mă adresez în numele oamenilor care în fiecare zi onorează memoria morților, memoria civililor care au fost împușcați în ceafă după ce au fost torturați. Unii dintre ei au fost împușcați în stradă, alții au fost aruncați în fântâni pentru a muri de chin. Au fost uciși în apartamentele, casele lor, aruncați cu grenade. Au fost zdrobiți de tancuri în propriile mașini, chiar în mijlocul drumului”.

Cadavrele celor uciși la Bucha după retragerea trupelor ruse la Moscova continuă să fie numite o provocare. Ministrul de externe Serghei Lavrov a remarcat că declanșarea „isteriei” are ca scop perturbarea procesului de negocieri între țări.

(Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei)

„În ultimele zile, mașina de propagandă a Occidentului și Ucrainei a lucrat exclusiv pentru a umfla isteria în jurul unui videoclip filmat, așa cum înțelegem noi, de către serviciile militare și de securitate ale Ucrainei în orașul Bucha, regiunea Kiev. Se pune întrebarea: care este motivul acestei provocări sincer false, a cărei veridicitate este pur și simplu imposibil de justificat? Tindem să credem că aceasta este o dorință de a găsi un motiv pentru a întrerupe negocierile în curs. Mai mult, pentru a face acest lucru chiar în momentul în care „lumina”, deși încă slabă, e o „scânteie”.

Ucraina spune că va continua să strângă dovezi ale crimelor de război, pe măsură ce trupele ruse se retrag din regiunile de nord ale țării. Potrivit Kievului, situația din Borodyanka, lângă Kiev, ar putea fi și mai rea.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata