Organizații neguvernamentale condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor prin dispersarea protestului desfășurat în fața Parlamentului

Mai multe organizații neguvernamentale din țară (Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX, Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy)) au semnat o declarație comună prin care „condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor care ar fi fost admisă de autoritățile publice în seara zilei de 16 octombrie, prin dispersarea protestului desfășurat în fața Parlamentului”.

Potrivit declarației, organizațiile cer autorităților să acționeze „în strictă conformitate cu legea și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului” atunci când gestionează întrunirile publice.

„Considerăm că ridicarea corturilor de pe trotuarul din scuarul Parlamentului și din fața președinției și sistarea întrunirii a fost disproporționată și abuzivă. Ridicarea corturilor de pe carosabil este justificată prin aplicarea prevederilor art. 9 al. 2 a Legii nr. 26.

În același timp, nu există temei legal pentru ridicarea corturilor de pe trotuar, or acestea au fost instalate în cadrul unui protest pașnic și nu blocau deplasarea pietonilor și nici căile de acces spre edificiile publice. Intervenția forțelor de ordine este, prin urmare, disproporționată pentru că nu a făcut distincție între elementele legale și pașnice ale întrunirii, pe de o parte, și elementele sale ilicite, pe de alta”, se arată în declarație.

Reprezentanții organizațiilor remarcă faptul că la data și ora acțiunilor poliției nu a existat vreo decizie emisă de către autoritatea publică locală în virtutea prevederilor articolul 5 (3) al Legii privind întrunirile, care ar limita desfășurarea întrunirilor pentru data de 17 octombrie 2022 legate de vizita delegațiilor oficiale.

„Însă, chiar și în pofida vizitelor de rang înalt întrunirea putea să fie desfășurată astfel încât ambele acțiuni să se desfășoare concomitent. Îndemnăm organizatorii, autoritatea publică locală împreună cu poliția și carabinierii să asigure o comunicare eficientă care să asigure desfășurarea întrunirii în mod pașnic și responsabil.

Autoritățile publice trebuie să explice și să justifice foarte clar, care a fost necesitatea dispersării protestului din fața parlamentului și care a fost alternativa oferită protestatarilor pașnici. Autoritățile publice trebuie să justifice și faptul confiscării și distrugerii bunurilor participanților la întrunire”, mai notează ONG-urile.

În declarație se mai menționează faptul că „libertatea întrunirilor este un drept necesar într-o societate democrată”, iar limitarea acestui drept poate avea loc doar în anumite circumstanțe, prevăzute de Constituție și documentele internaționale din domeniul drepturilor omului la care Republica Moldova este parte.

Pentru a fi legale și legitime aceste limitări trebuie să fie prevăzute de lege, să urmărească un scop legitim și să fie necesare într-o societate democratică, inclusiv să fie proporționale, subliniază organizațiile.

Reamintim că în seara zilei de duminică, 16 octomrbie, toate corturile care erau instalate de protestatarii adunați în centrul capitalei de partidul ȘOR, au fost luate pe sus de mascați.

Într-o notă emisă presei de Poliție, se anunță că s-a constatat că organizatorii protestului au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre ei, Primăria mun.Chișinău și Poliție.

Totodată, potrivit organelor de ordine, organizatorii au manifestat o lipsă de comunicare și conlucrare cu forțele de ordine; au îndemnat protestatarii la nesubordonare și la schimbarea locației, inclusiv prin altercații. Mai mult decît atît, unii participanți la proteste aveau la ei obiecte interzise.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata