PA și PCCOCS vor fi complet desființate și înlocuite de o nouă instituție – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate

Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale vor fi complet desființate și înlocuite de o nouă instituție – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Anunțul a fost făcut de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Chiriac. Oficialul a explicat că această decizie a fost luată în urma unei analize detaliate privind eficiența și impactul luptelor împotriva corupției și crimei organizate.

IGOR CHIRIAC, deputat PAS: „Potrivit acestui proiect de lege, în perioada imediat următoare, după publicare în Monitorul Oficial, va fi creată noua Procuratură pentru combaterea corupției și crimei organizate, iar cele două Procuraturi specializate – PCCOCS și Procuratura Anticorupție se vor lichida. Va fi o perioadă în care procurorul general va desemna o persoană interimară care va asigura interimatul funcției de șef a noii Procuraturi create.”

Chiriac a precizat că noua instituție va prelua atribuțiile și dosarele deja aflate în gestionarea PA și PCCOCS, având competențe extinse și resurse financiare și umane suficiente pentru a întări eforturile de combatere a acestor fenomene pe întreg teritoriul național. Activitatea acesteia va începe imediat ce va fi numit procurorul-șef și echipa de conducere completă.

IGOR CHIRIAC, deputat PAS: „Prin lege oferim CSP, procurorului general mecanisme de a pune în funcțiune și de a asigura funcționalitatea noii Procuraturi care se va numi Procuratura Anticorupție și Combatere a Crimelor Organizate. Țin să comunic, că pe platforma parlamentară vom efectua consultări publice cu privire la acest proiect de lege. Vom invita reprezentanții Procuraturii Generale, reprezentanții CSP-ului, reprezentanții Ministerului Justiției și altor instituții interesate pentru a discuta acest proiect de lege și a găsi cele mai bune soluții.”

La rândul său, Procuratura Generală a criticat proiectul de lege privind Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Potrivit instituției, în urma unei analize preliminare a proiectului, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare. În același, reorganizarea sistemului Procuraturii în formula propusă va avea un impact semnificativ asupra termenilor de urmărire penală și procedurilor în desfășurare. Totodată, proiectul actului nu conține precizie referitor la interacțiunea instituției propuse pentru constituire cu organele de urmărire penală competente pe întreg teritoriul țării.

„Consecvent, ținând cont de necesitatea respectării standardelor europene a sistemului Procuraturii și având în vedere angajamentul ferm al țării noastre față de integrarea europeană, considerăm esențială pentru proiectul menționat opinia instituțiilor europene competente, precum Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, alături de alți actori relevanți în elaborarea proiectelor de legi.”, menționează Procuratura Generală.

Anterior, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că o eventuală comasare a procuraturilor specializate va duce la crearea unei instituții imposibil de controlat.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție: „Ar fi o mega-instituție care nu va putea fi controlată. Atât timp cât există și PA și PCCOCS, avem dosare în privința colegilor noștri din cealaltă procuratură și asta e normal. E normal să fie un echilibru, ca să nu devină o instituție necontrolabilă”.

Ministerul Justiției a fost cel care propus conceptul de reorganizare a procuraturilor specializate, cu „scopul eficientizării luptei cu corupția și cu crima organizată”.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata