Pandora Papers, dosarul în care sunt vizați politicieni și oficiali din întreaga lume

Regele Abdullah al Iordaniei este unul dintre sutele de lideri, politicieni și oameni de afaceri mondiali menționați în dosarul Pandora publicat duminică. Ancheta se desfășoară de peste un an, iar acum Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor a pus la dispoziția publicului numeroase documente. Au pus lumină asupra diferitelor scheme sub acoperire folosind conturi offshore care au ascuns miliarde de dolari de la autoritățile fiscale.

În dosarul Pandora apare și premierul Cehiei Andrei Babis. El neagă acuzațiile împotriva sa.

Printre politicienii cunoscuți asociați, conform anchetei, companiilor offshore se numără președinții Ucrainei, Keniei și Ciprului, precum și miniștrii de finanțe din Pakistan, Olanda și Brazilia.

De asemenea, se susține că fostul prim-ministru britanic Tony Blair, cu ajutorul unei companii offshore, a reușit să evite o taxă imobiliară mare atunci când a cumpărat o clădire în Londra. Cu toate acestea, nu există dovezi că legea a fost încălcată în acest caz.

Dosarul Pandora este rezultatul muncii aceluiași grup de jurnaliști care a produs atât de mediatizatul dosar Panama, în urmă cu cinci ani.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata