Paralizie politică în Franța. Politicianul care e gata să-și asume funcția de premier

Pentru că alianța de stânga Noul Front Popular a ieșit pe primul loc în alegerile legislative, ea ar trebui să numească premierul, dar au existat multe certuri interne în cadrul stângii cu privire la cine ar trebui să conducă executivul. Jean-Luc Mélenchon, liderul formațiunii Franța Nesupusă, a declarat în repetate rânduri că este gata să își asume rolul.

ERWAN LECOEUR, sociolog și expert în extrema de dreapta: „Mélenchon este atât o figură influentă, cât și una care poate diviza, care respinge mulți alegători, așa că va reprezenta o problemă serioasă dacă va fi nominalizat. Problema cu stânga și Partidul Verde este că nu au un prim-ministru evident pe care să-l nominalizeze. Mulți oameni din stânga spun că ar putea fi Mélenchon, alții spun că nu poate fi el”.

Un guvern minoritar, susținut de mai puțin de 289 de deputați, ar însemna că alianța de stânga ar trebui să trăiască sub amenințarea constantă a unui vot de neîncredere din partea altor partide. Emmanuel Macron ar putea încerca să construiască o coaliție fragilă, cu moderații din partidele de stânga și dreapta, dar această opțiune pare mai puțin probabilă după ce mai mulți lideri de partid și-au exprimat opoziția față de crearea anumitor alianțe.

BENJAMIN MOREL, expert constituțional: „Suntem într-o situație de relativă paralizie politică, așa că ar putea fi posibil să construim o coaliție curcubeu fragilă, dar există încă o diferență semnificativă din punct de vedere ideologic între Partidul Verde și Partidul Republican. Vom vedea o mulțime de grupuri politice mici în Parlament și, cu perspectiva unor noi alegeri într-un an, ar putea duce la faptul că multe partide nu fac favoruri reale altora”.

O altă opțiune pentru Macron ar fi numirea unui guvern tehnocrat cu miniștri fără afiliere politică specială, care să se ocupe de afacerile curente. Cu toate acestea, unii experți resping ideea că aceasta ar fi soluția.

NICOLAS TENZER, cercetător principal, Centrul pentru Analiza Politicilor Europene: „Un guvern tehnocrat face întotdeauna alegeri politice. Să luăm, de exemplu, bugetul. Bugetul este o alegere politică. În septembrie veți avea un proiect privind finanțele Republicii. Vor exista unele opțiuni pentru a da mai mult educației, justiției sau afacerilor externe. Deci nu există un guvern tehnocrat în sine. Trebuie să risipim acest tip de iluzie”.

Prima sesiune a noii Adunări Naționale a Franței va avea loc pe 18 iulie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata