Parlamentul a ratificat Acordul dintre R. Moldova și UE privind transportul rutier de mărfuri

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind transportul rutier de mărfuri. Aderarea țării noastre la acest tratat va oferi mai multe oportunități pentru tranzitul de mărfuri în statele UE.

Potrivit Legislativului, ratificarea acordului va permite depășirea blocajelor de transport cu care se confruntă operatorii de transport rutier de marfă din Moldova, în urma agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina. Mai exact, documentul va permite utilizarea rutelor alternative de transport al mărfurilor moldovenești, în special, a produselor agricole, pe teritoriul statelor UE.

Inițiativa legislativă privind ratificarea acordului aparține Guvernului. În opinia autorului, aderarea țării noastre la acest tratat european va facilita temporar transportul rutier de mărfuri între Uniunea Europeană și Republica Moldova în contextul repercusiunilor războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei și a perturbărilor semnificative cauzate de acesta în sectorul transportului rutier din țara noastră.

De menționat că prevederile acordului deja se aplică, din momentul semnării acestuia, la 29 iunie 2022. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, de atunci exporturile de mărfuri din țara noastră s-au reorientat substanțial spre piața Uniunii Europene.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata