Parlicov spune că Moldovagaz pregătește solicitarea de reducere a tarifelor

Moldovagaz pregătește o solicitare către ANRE privind reducerea tarifelor la gaz. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia o eventuală scădere a tarifelor la gaz ar putea avea loc în luna februarie. Ministrul spune că, spre deosebire de perioada când țara era în stare de urgență și tarifele erau modificate rapid, acum procedura ANRE de revizuire a tarifelor va dura mai mult timp, notează IPN.

Ministrul Energiei spune că în condițiile unui preț mai mic de achiziție a gazului, există premise de reducere a tarifelor pentru consumatori. Potrivit oficialului, Moldovagaz deja pregătește o solicitare în acest sens care va fi expediată ANRE, astfel încât regulatorul să decidă o revizuire în scădere a tarifului.

„Cei de la Moldovagaz pregătesc solicitarea de reducere a tarifelor. Cred că în următoarele săptămâni acest lucru va avea loc. Dar trebuie să fim atenți. Da, la moment, prețurile sunt bune și noi vom procura la aceste prețuri, dar nimeni nu poate garanta că în trimestrul patru situația nu va fi alta. La tarif, contează trimestrul unu și trimestrul patru, acolo e consumul, în esență. Respectiv, până în trimestrul patru mai este timp, de aceea prognoza trebuie să fie echilibrată. Nu putem miza pe faptul că tot anul vom avea gaz la preț de 300 de dolari. Moldovagaz va veni cu o solicitare de reducere a tarifelor și cred că ANRE o va examina. Altceva este că, spre deosebire de situația când eram în stare de urgență, ANRE va trebui să respecte toate procedurile de audieri publice, ANRE nu mai poate sări anumite etape. De aceea, acest proces nu va avea loc în 2-3 zile, cum se făcea anterior. Cred că pe parcursul lunii februarie decizia va fi luată”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Victor Parlicov spune că Moldovagaz nu știe, deocamdată, prețul gazului oferit de Gazprom pentru luna ianuarie. Tot volumul de gaz preluat de la concernul rus este oferit regiunii transnistrene, în schimb, malul drept al Nistrului beneficiază de prețuri preferențiale la energia electrică produsă la Centrala de la Cuciurgan.

„ Noi acum avem situația când Gazprom a limitat volumele de gaz livrate Republicii Moldova la 5,7 milioane de metri cubi. Dacă vrem să avem prețuri la energie mai bune, nici nu are rost să luăm acest gaz pe malul drept și să-l consumăm. La prețul pe care-l oferă Gazprom, este mai convenabil ca acest gaz să-l oferim stângii Nistrului și noi să avem energie electrică la prețuri mai bune. Prețul pe ianuarie trebuie să fie confirmat cu Gazprom, pentru că nici până acum n-a fost confirmat”, a mai spus ministrul Energiei.

În prezent, tariful la gaz pentru consumatori este de 18,07 lei pentru un metru cub. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, aproximativ 770 de mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma guvernamentală www.compensații.gov.md pentru a beneficia de compensații la căldură în perioada rece a anului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata