Patru săptămâni de război în Ucraina. În cursul nopții au fost explozii puternice în Harkov

Războiul din Ucraina se apropie de finalul celei de-a patra săptămâni. Rusia nu pare să fi făcut progrese majore, spun analiștii militari, deși continuă să bombardeze principalele orașe ale țării pe care a invadat-o. În cursul nopții, s-au auzit explozii puternice în Harkov. Singura victorie pe care o poate revendica Moscova, deocamdată, este blocarea accesului Ucrainei la Marea Azov. Însă nu a obținut controlul asupra Mariupolului, deși au distrus mare parte din oraș. Doar 3.000 de oameni au putut fi evacuați ieri de acolo, în timp ce trupele ruse au deschis din nou focul asupra coridorului umanitar. În Harkov, un supraviețuitor al Holocaustului a fost ucis de o explozie, în timp ce în Kiev 8 oameni au murit după ce un centru comercial a fost bombardat. În Herson, singurul mare oraș cucerit, militarii ruși au deschis focul asupra ucrainenilor care protestau.

 Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, din 24 februarie până ieri, 651 de clădiri rezidențiale au fost complet distruse în Ucraina, iar aproximativ 3.780 de case au fost parțial distruse.

Acestea sunt doar clădirile care sunt cunoscute în prezent, în timp ce un bilanț al victimelor umane este imposibil de făcut.

ACTUALIZARE 7.30. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, insistă cu privire la necesitatea unei „întâlniri”, „sub orice formă ar fi”, cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru „a opri războiul” din Ucraina.

„Cred că fără această întâlnire este imposibil să înţelegem pe deplin la ce sunt dispuşi ei (ruşii) pentru a opri războiul”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Suspilne, media regională de stat ucraineană, scrie Agerpres.

Volodimir Zelenski, pentru care, după cum a subliniat recent, „fără negocieri, războiul nu va fi oprit”, s-a pronunţat în repetate rânduri pentru o întâlnire la vârf cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, dar apelul său de luni este deosebit de insistent.

Mai multe runde de discuţii au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă între delegaţiile rusă şi ucraineană de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

ACTUALIZARE 7.20. Guvernul ucrainean a acuzat armata rusă că a „răpit” luni trei israelieni din Melitopol, un oraş din sud-estul Ucrainei pe care îl ocupă.

Luni, „la Melitopol, ocupanţii ruşi au răpit trei cetăţeni israelieni: Tatiana Kumok şi părinţii ei, Vera şi Mihail Kumok”, a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk, citată pe Facebook de Centrul pentru comunicaţii strategice şi securitate informaţională. Mihail Kumok este prezentat ca „editor”, proprietarul unei companii numite „MV Holding”.

Autorităţile ucrainene nu au furnizat deocamdată alte detalii, scrie Agerpres.

Pentagon: Există „dovezi clare că forțele ruse comit crime de război” în Ucraina

ACTUALIZARE 00.10 Departamentul american al Apărării a acuzat forțele ruse că au comis crime de război în Ucraina și a spus că va ajuta la strângerea de dovezi ale acestor crime. Pentagonul acuză Kremlinul că a desfășurat intenționat atacuri fără discriminare împotriva civililor, relatează CNN.

Cu siguranță vedem dovezi clare că forțele ruse comit crime de război și ajutăm la colectarea dovezilor în acest sens”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferință de presă.

„Dar există procese de investigație care vor continua și vom lăsa asta să se întâmple. Vom contribui la acest proces de investigare. Cât despre rezultat, aceasta nu este o decizie a conducerii Pentagonului”, a spus el.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata