Peste 50 de partide din Moldova pot să participe la alegerile parlamentare anticipate

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate 53 de partide, care, eventual, pot participa la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie.

Cel mai vechi partid din țară este Partidul Democrat, înregistrat în 1998, iar cel mai recent creat este Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, condus de fostul premier Ion Chicu, scriu cei de la Agora.

Șapte partide au în denumirea lor cuvântul democrat și alte derivate ale acestuia. Șase formațiuni utilizează cuvintele social sau socialist, iar trei partide includ în denumire cuvântul liberal.

Printre partidele care au participat la alegerile din 2019, dar acum nu mai sunt în lista formațiunilor înregistrate în Republica Moldova se numără Partidul Național Liberal, condus de Vitalia Pavlicenco. De la obținerea independenței, în țara noastră au fost create și înregistrate peste 100 de formațiuni politice. De-a lungul timpului însă, o bună parte dintre acestea fie și-au sistat activitatea, fie au fost absorbite de alte partide.

Pe 11 iulie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, după ce, la finele lunii aprilie, Maia Sandu a semnat decretul pentru dizolvarea Legislativului. Decizia a survenit în urma constatării de către magistrații Curții Constituționale a existenței tuturor circumstanțelor necesare dizolvării Legislativului, întrucât acesta nu putut vota un nou Guvern în termenele prevăzute de Constituție.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata