Platforma DA: „Fie nu vom avea lemne suficiente, fie ele vor fi prea scumpe”

Platforma DA se declară îngrijorată cu privire la modul de implementare a inițiativei Guvernului cu privire la asigurarea cetățenilor cu lemne de foc pentru sezonul rece 2022-2023. Deși la începutul lunii iulie, Ministerul Mediului a transmis un demers autorităților publice locale pentru a acumula de la cetățeni informațiile cu privire la necesitățile de masă lemnoasă, nu a fost prezentat și un regulament cu privire la categoriile de persoane care pot aplica și cantitățile de masă lemnoasă care o pot solicita. În lipsa unei clasificări clare s-au creat confuzii și riscăm să ne confruntăm cu o nemulțumire în masă a celor care și-au pus speranță că vor putea beneficia de lemne de foc la un preț mai mic.
Conform datelor publicate de „Moldsilva”, în acest moment, stocurile de lemn de foc sunt destul de mici: în jur de 20 mii metri steri de lemn de foc specii tari și circa 10 mii metri steri specii moi.
În contextul în care în Republica Moldova locuiesc circa 120 mii de familii extrem de sărace, aceste stocuri de masă lemnoasă nu vor fi suficiente nici măcar pentru a asigura pe ei pentru perioada rece a anului.
Pe lângă aceste persoane, încă mulți alți cetățeni au înregistrat cereri la primării. Conform datelor preliminare, un număr impunător de persoane au completat cererea pentru masă lemnoasă.
După colectarea informațiilor finale cel mai probabil concluzia va fi că necesitățile depășesc cu mult posibilitățile Întreprinderilor silvice. Iar lipsa unei comunicări eficiente cu APL-urile și cetățenii și a creării de așteptări goale în rândul locuitorilor riscăm să se creeze disensiuni în masă.
În acest context, Platforma DA îndeamnă Guvernul și, implicit, Ministerul Mediului să explice cetățenilor în regim de urgență cum urmează să fie aprovizionați cu masă lemnoasă, care vor fi criteriile și cantitățile de distribuție, cine își va asuma transportul lemnelor și care va fi prețul unui metru ster.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata