PLDM dezaprobă inițiativa PAS de a trece spitalele raionale în subordinea Ministerului Sănătății: Este caracteristic unui regim totalitar

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) dezaprobă inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de a trece spitalele raionale în subordinea Ministerului Sănătății. Printr-un comunicat de presă, formațiunea menționează că reprezentanții puterii tot mai mult ar călca în picioare principiile de organizare și funcționare a administrației publice locale.

„Teama actualei guvernări de a obține un rezultat sub așteptări (fapt demonstrat la ultimile alegeri locale noi), poate pe alocuri și incompetența, dar și lipsa de viziune, duce la transformarea administrației publice locale într-o cenușăreasă care trebuie să execute tacit ambițiile celor de la centru. Drept argument poate servi și inițiativă legislativă cu referire la modificarea Legii ocrotirii sănătății, care, PAS cu PAS ne reîntoarce la principiul centralizarii, caracteristic unui regim totalitar”, indică PLDM.

De asemenea, liberal democrații se arată convinși că PAS încalcă flagrant legislația privind transparența în procesul decizional, încearcă să-și satisfacă poftele și nici pe departe îmbunătățirea accesului populației la servicii calitative spitalicești.

„Rolul Ministerului sănătății este de a elabora politici în domeniul pentru a asigura calitatea serviciilor spitalicești și nu rolul de “intendent” al clădirilor. Cum rămâne atunci cu modernizarea sistemului de sănătate din Programul de activitate “Moldova vremurilor bune”, unde Guvernul s-a angajat să stopeze procesul de numire a conducătorilor agențiilor și instituțiilor medicale pe criterii politice și să sporească rolul fondatorului, în special în cazul autorităților publice locale în modernizarea instituțiilor medicale publice.

Faptul că Centrele Medicilor de Familie din teritoriu duc lipsă acută de medici de familie nu-i deranjează pe cei de la minister, îi deranjează mai mult faptul că nu pot să-și plaseze în fruntea spitalelor, pe criterii politice, persoanele loiale lor, fapt ieșit în evidență în ultimul timp în procesul de organizare și anulare a mai multor concursuri. Acesta este scopul acestor modificări legislative și nici pe departe îmbunătățirea calității serviciilor”, se mai menționează în comunicatul PLDM.

În context, Partidul Liberal Democrat din Moldova menționează că condamnă practicile „vicioase de guvernare și solicită celor de la putere să se concentreze pe rezolvarea problemelor cetățenilor nu satisfacerea propriilor interese politice”.

Anterior, președintele Partidului Schimbării și ex-candidatul pentru funcția de Procuror General, Ștefan Gligor, a venit cu critici la reforma anunțată marți de ministra Sănătății, Ala Nemerenco și deputatul PAS, Dan Perciun. Potrivit acestuia, formațiunea care deține puterea în stat ar fi decis s-o termine cu joaca de-a democrația și să se folosească de majoritatea parlamentară ca să schimbe legea și să preia controlul asupra spitalelor raionale.

 

Amintim că, spitalele raionale ar putea trece în subordinea Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Anunțul în acest sens a fost făcut ieri de ministra Sănătății, Ala Nemerenco și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, în cadrul unui briefing de presă.
Detalii aici.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata