Politolog: Guvernarea nu urmărește interesul național. De ce în Ucraina unde e război totul e mai ieftin decât în Moldova?

Un panelist din orașul Cahul a întrebat invitații Nataliei Morari din această joie, de ce în Ucraina unde e război, totul e mai ieftin decât în Moldova? Sociologul Ian Lisnevschi a răspuns că întrebarea dată este perfect logică, iar acest lucru se întâmplă pentru că actuala guvernare nu urmărește interesul național, așa cum fac alte state care la fel sau mai mult chiar ajută Ucraina.

„Țările europene și alte țări care susțin Ucraina au interes național și au unele linii roșii, că iată până aici putem să fim solidari, dar mai departe nu pentru că suferă poporul. Și cu vreo trei săptămâni în urmă în acest studio am discutat că în Europa se vor începe proteste masive în toate țările și acum noi vedem, ajungând la aceste linii roșii, oamenii ies la proteste.”, a răspuns Ian Lisnevschi.

Sociologul a mai declarat că Europa este practic împărțită în două tabere, una care susține acțiunile anti-rusești și alta care deja suferă de pe urma acțiunilor îndreptate împotriva Moscovei. Conform acestuia, țările care nu țin cont de interesul național achită mai mult.

„Poate să sune egoist, dar atunci când vrei gaz rusesc ieftin, te duci și discuți cu Federația Rusă. Dacă dorești energie electrică ieftină, te duci și discuți cu Transnistria. Noi aceste lucruri nu le facem.”, a punctat sociologul.

Lisnevschi a amintit că în timp ce discursul oficial este despre solidaritatea cu Ucraina, la modul real, statul nostru nu a ajutat cu nimic companiile și mediul de afaceri din Ucraina care a trebuit să fugă de război.

Expertul în securitate și omul de afaceri, Valeriu Ostalep, a atras atenția că nici nu se poate de discutat despre ajutorul oferit companiilor ucrainene, pentru că guvernarea nu a ajutat cel puțin nici companiile moldovenești.

„PAS are așa o abordare că ei într-un viitor, nu știu când, ceva vor face… Se creează impresia că unica noastră politică externă este în genunchi cu mâna întinsă, de parcă cineva este dator să ne achite nouă datoriile.”, a punctat Ostalep.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata