Polonia cere Germaniei despăgubiri în valoare de puțin peste 1,3 trilioane de euro

La 83 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Polonia prezintă un raport despre pagubele suferite. Sunt aşteptate negocieri şi despăgubiri din partea Germaniei, în valoare de puțin peste 1,3 trilioane de euro.

Potrivit autorităților de la Varșovia, suma respectivă a fost estimată în baza documentelor istorice despre costul anilor de invazie. Guvernul spune că Polonia nu a fost compensată de Germania, în timp ce Berlinul susține că despăgubiri au fost plătite țărilor din blocul de Est, în anii de după conflictul mondial.

Realitatea Poloniei sub captivitatea germană a însemnat transformarea orașelor întregi în ruine, distrugerea siturilor culturale și religioase, raiduri pe străzi, execuții în public, experimente medicale pe prizonieri și captivi, răpirea copiilor de la părinți și trimiterea lor departe în Reich pentru „germanizare”. Și în cele din urmă – construirea pe pământul polonez a unei mașinării groaznice a morții: lagărul de concentrare”, a declarat Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei.

Pe de altă parte, nemții spun că „Polonia a renunţat la reparaţii suplimentare cu mult timp în urmă, în 1953, şi de atunci a confirmat de mai multe ori această renunţare. Aceasta este o bază esenţială a fundaţiei ordinii europene de astăzi. Germania îşi recunoaşte responsabilitatea morală şi politică pentru al Doilea Război Mondial”.

Am cerut și noi o reacție în acest sens ambsadorului german la Chișinău, Angela Ganninger, dar am fost refuzați, deoarece nimeni din cadrul Ambasadei nu avea să fie disponibil în perioada indicată de noi.

Anterior, liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că Polonia va cere oficial Germaniei reparaţii de război în valoare de 6,2 de miliarde de zloţi, sumă despre care a adăugat că a fost „calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută”, prin urmare ea ar putea chiar să crească.

La nivel guvernamental, Varşovia nu a transmis până acum nicio o solicitare oficială.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata