Polonia cere UE întreruperea tuturor legăturilor comerciale cu Rusia

Rusia a cerut să convoace astăzi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din cauza situației din Bucha. Acolo au fost găsite dovezi ale numeroaselor crime – masacre de civili, violență și jafuri. Materialele foto și video, precum și relatările martorilor oculari, au devenit disponibile după plecarea soldaților ruși din Bucha, care au controlat această suburbie a Kievului până la începutul lunii aprilie.

Ministerul Apărării al Federației Ruse susține că este vorba de o provocare și de producții înscenate de partea ucraineană. Kievul a numit genocid ceea ce s-a întâmplat în orașele ocupate.

(Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei)

„Vreau ca toți liderii Federației Ruse să vadă cum sunt îndeplinite ordinele lor.  Acestea sunt ordinele, aceasta este execuția și responsabilitatea comună pentru aceste crime, pentru aceste torturi, pentru aceste brațe smulse de exploziile de pe străzi”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, și-a exprimat șocul pe rețelele sociale. El a afirmat necesitatea tragerii făptuitorilor în fața justiției în urma unei anchete independente.

În legătură cu informațiile despre moartea în masă a civililor în teritoriile ucrainene ocupate, Germania a cerut partenerilor UE să acționeze rapid și coordonat.

(Olaf Scholz, cancelarul Germaniei)

„Vom decide cu privire la noi sancțiuni împreună cu partenerii noștri în zilele următoare. Președintele Vladimir Putin și susținătorii săi vor simți consecințele. Și vom continua să furnizăm arme Ucrainei pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva invaziei ruse”.

Moscova, care a trimis o cerere Consiliului de Securitate al ONU, consideră evenimentele din regiunea Kiev o încercare de a perturba negocierile de pace.De la începutul războiului, Kremlinul a solicitat informații despre moartea civililor și distrugerea instalațiilor civile din Ucraina.

Între timp, autoritățile poloneze au cerut un summit de urgență al UE pentru a discuta perspectiva întreruperii tuturor legăturilor comerciale cu Rusia.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata