Popescu: „Rusia aprobă ideea distrugerii munițiilor de la Colbasna”

O explozie pe teritoriul Republicii Moldova, asemănătoare cu cea care a avut loc în portul Beirut, ar fi un adevărat dezastru pentru întreaga regiune. Din acest motiv, Rusia aprobă ideea de a distruge muniția depozitată în depozitele din Colbasna, spune șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu. Potrivit oficialului, există un dialog constant cu Moscova, iar în unele domenii s-au înregistrat progrese. De exemplu, anul viitor va fi organizată o ședință a comisiei interguvernamentale moldo-ruse, la care se va analiza posibilitatea reluării exportului de produse moldovenești pe piața rusă, transmite ipn.md.

Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, în cadrul discuțiilor de la Moscova și alte capitale, Chișinăul insistă asupra începerii distrugerii muniției depozitate la Colbasna – la cele mai mari astfel de depozite din Europa de Est. Potrivit acestuia, prezența muniției pe malul stâng al Nistrului amenință securitatea întregii regiuni.

„Federația Rusă își exprimă disponibilitatea ca noi să mergem spre distrugerea armelor depozitate în Colbasna. Pe această problemă, Federația Rusă precizează că este interesată și de progres, pentru că absolut nimeni nu este interesat de o explozie pe teritoriul Republicii Moldova, asemănătoare cu cea care s-a petrecut la Beirut în urmă cu un an și jumătate. Ne-ar putea costa vieți omenești și ar putea fi un adevărat dezastru. Menținem un dialog cu Federația Rusă, în baza căruia sperăm să ajungem la distrugerea acestor muniții”, a spus Nicu Popescu în emisiunea „Dimensiunea Diplomatică” de la postul public de televiziune.

Potrivit viceprim-ministrului, protecția socială a cetățenilor moldoveni care locuiesc în Rusia și posibilitatea extinderii pieței de desfacere din Rusia, în primul rând pentru produsele agricole moldovenești, sunt teme prioritare pe agenda negocierilor cu oficialii de la Moscova.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata