Postica: „În Federația Rusă și au fost făcute funcționale doar două birouri electorale ale secțiilor de votare”
În Rusia ar putea funcționa două secții de votare la alegerile prezidențiale din Moldova și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, nu cinci, așa cum se planifica anterior. Precizarea a fost făcută de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, în cadrul unei emisiunii de la postul Pro TV Chișinău. El a precizat că asemenea măsură era propusă și anterior de către diplomația de la Chișinău, în baza unui aviz al Serviciului de Informații și Securitate.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Noi am primit un aviz de la Ministerul Afacerilor Externe, bazat pe un aviz al Serviciului de Informații și Securitate, în care se menționează că ei nu pot asigura securitatea funcționarilor electorali și alegătorilor în mai multe regiuni din Federația Rusă, decât în locația misiunii diplomatice, și au propus deschiderea doar a două secții de votare la Moscova. Noi am analizat mai detaliat unde sunt amplasate, din perspectiva propunerilor formulate de noi secțiile de votare și, totuși, în comun cu membrii Comisiei Electorale Centrale am analizat și am decis că totuși e cazul să deschidem cel puțin cinci secții în Federația Rusă, inclusiv în Surgut, Iaroslav și Sankt-Petersburg”
Ulterior însă, reprezentanții CEC au fost informați de către Consiliul Electoral de Circumscripție că sunt funcționale doar două birouri electorale.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Partea proastă este că recent am fost informați despre decizia colegilor de Consiliului Electoral de Circumscripție pentru secțiile de votare de peste hotare, că totuși se insistă pe deschiderea doar a două secții de votare în Federația Rusă și au fost făcute funcționale doar două birouri electorale ale secțiilor de votare.”
Amintim c reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat anterior că cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia consideră acest lucru drept o discriminare flagrantă, care privează diaspora moldovenească din Rusia de posibilitatea de a se exprima asupra celor mai importante probleme din patria lor și încalcă drepturile omului și normele democrației. La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu o reacție la acuzațiile Kremlinului. Acesta a declarat că: „Nu-i treaba nimănui din afară să-și bage nasul”.