Pregătiri pentru summit-ului UE la Chișinău. Unde merg cei mai mulți bani oferiți de Guvern

Guvernul Recean va aloca 6,5 milioane de lei pentru lucrări de reparație și reabilitare a infrastructurii în mai multe locuri din țară în legătură cu summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc în Republica Moldova, pe 1 iunie. Un proiect de lege elaborat de ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a fost publicat pentru consultări publice.

Potrivit proiectului, Consiliul raional Anenii Noi va primi 782.600 de lei pentru lucrările de reparație și întreținere a drumului public L478 – Bulboaca – Chirca – Merenii Noi –Floreni. De asemenea, 1.957.276 de lei vor fi alocați pentru lucrări de amenajare a accesului către stația Bulboaca; lucrări de amenajare a parcării din aproprierea Castelului MIMI și a lucrărilor de terasament.

Totodată, companiei Calea Ferată din Moldova i se vor acorda 531.000 de lei pentru lucrări de reabilitare la gara Chișinău, 1,9 milioane de lei pentru reabilitarea stației Bulboaca, 1,2 milioane de lei pentru reparația trenurilor modernizate D1M și 84.140 de lei pentru acoperirea serviciilor de transport pentru participanții la summit.

„Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru executarea lucrărilor necesare asigurării securității participanților la eveniment, precum și achiziționarea serviciilor necesare asigurării deplasării în condiții de siguranță a acestora”, se arată în proiect.

La summit-ul Uniunii Europene, din 1 iunie, sunt așteptați 47 de șefi de stat și de guverne, precum și conducătorii UE. Liderii întruniți la Chișinău vor discuta despre eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene. Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa Președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata