Presa americană: „Putin va trece la planul B”

Ceea ce s-a schimbat nu este strategia lui Putin, ci tactica lui.

După ce nu a reușit să cucerească Kievul, președintele rus Vladimir Putin este nevoit să schimbe tactica în războiul cu Ucraina și trece la o strategie de „protecție a principalelor obiective teritoriale”, căutând pârghii adecvate care să forțeze o poziție de nealiniere.

Acest lucru a fost raportat WSJ de înalți oficiali americani nenumiți.

Unul dintre interlocutorii publicației a spus că, având în vedere datele primite, apărarea efectivă a Forțelor Armate ale Ucrainei l-a determinat pe Putin să-și ajusteze tactica.

Acum, președintele rus vrea să forțeze Kievul să accepte pretențiile Rusiei asupra teritoriilor de sud și de est ale Ucrainei. Astfel, Rusia dorește să creeze un „culoar terestru” între vestul țării și Crimeea ocupată în 2014, precum și să extindă controlul asupra Donbassului.

În același timp, Putin își va continua presiunea militară, în special bombardarea orașelor, în speranța că acest lucru îl va forța pe Zelenski să renunțe la speranța de a intra într-o alianță cu Occidentul și să accepte un statut neutru și alte cereri ale Kremlinului.

Dacă cererile lui Putin nu vor fi îndeplinite, atunci, se așteaptă oficialii americani, Federația Rusă va încerca să mențină tot teritoriul ocupat de trupele sale regulate și va continua să escaladeze.

„Pe baza evaluărilor noastre militare, se pare că Putin revine la tacticile de blocaj”, a spus un alt oficial american.

Potrivit acestuia, pentru cetățenii din orașele asediate, aceasta înseamnă săptămâni, și posibil luni, de atacuri cu rachete și artilerie ale armatei ruse.

SUA se îndoiește că Putin va putea captura Kievul cu o asemenea rezistență din partea societății ucrainene ca acum, dacă nu va aduna suficiente trupe.

Publicația notează că interpretarea strategiei lui Putin nu este rezultatul unei evaluări oficiale a comunității de informații, ci doar punctul de vedere al unor oficiali cu acces la informații clasificate. Ei nu garantează că această strategie va funcționa neapărat.

Fostul oficial înalt al Departamentului de Stat Daniel Fried a remarcat că obiectivul lui Putin de a pune mâna pe Ucraina nu s-a schimbat, „doar tactica lui s-a schimbat”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata