Președintele Poloniei: „Niciun fel de cedări Rusiei. Dialogul cu ei nu are sens”

„Fără concesii față de Rusia, dialogul cu Moscova nu are sens”: cu aceste cuvinte, președintele polonez Andrzej Duda s-a adresat deputaților Radei Supreme de la Kiev. El a devenit primul șef de stat care a ținut un discurs în fața parlamentului ucrainean de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

(Andrzej Duda, președintele Poloniei)

„Numai Ucraina are dreptul să-și determine viitorul. Numai Ucraina are dreptul să decidă pentru ea însăși. Lumea, comunitatea internațională trebuie să ceară Rusiei să pună capăt agresiunii și să părăsească complet teritoriul Ucrainei, să nu mai calce în picioare dreptul internațional. să nu fie negocieri și luarea deciziilor pe spatele Ucrainei, absolut nimic despre voi fără voi. Acesta este un principiu ferm.”

Acum, cele mai intense bătălii se desfășoară în estul Ucrainei, în zona regiunilor Lugansk și Donețk. Vladimir Zelenski a numit situația de acolo „extrem de dificilă”. Ministerul rus al Apărării a raportat că efectuează lovituri aeriene asupra țintelor din Donbass și din regiunea Mykolaiv. Potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit, Severodonețk din estul regiunii Lugansk este acum cea mai importantă țintă operațională a trupelor ruse. Conducerea regională raportează că orașul a fost atacat din patru direcții, dar până acum rezistă.

În același timp, armata ucraineană raportează și operațiuni ofensive reușite în apropiere de Harkov și într-o serie de regiuni din sudul țării.

În unele așezări recucerite de la trupele ruse, locuitorii încep să se întoarcă. Partea ucraineană acuză Rusia că a provocat distrugeri pe scară largă: de exemplu, în satul Olkhovka de lângă Harkov, până la 90% din clădiri au fost distruse.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata