Președinția a transmis Muzeului Național de Istorie un colier de aur dăruit de Zelenski Maiei Sandu

Consiliera prezidențială pentru cultură, Angela Brașoveanu Erizanu, a transmis astăzi Muzeului Național de Istorie a Moldovei copia pectoralului de la Tovsta Mohila, obiect de valoare istorică din tezaurul ucrainean. Copia pectoralului fusese oferită în dar Președintei Maia Sandu de către omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, în timpul vizitei sale la Kyiv din luna ianuarie a.c.

Obiectul transmis în gestiunea muzeului este o copie fidelă și detaliată a pectoralului de aur din seria „Aurul Sciților” – tezaur datat cu sec. 4 î.Hr., descoperit în anul 1971 în localitatea Tovsta Mohila din preajma orașului Dnipro, actualmente element important al tezaurului național al Ucrainei.

Pectoralul – un colier de aur cu masa de 1,14 kg și diametrul de peste 30 cm – este compus din trei niveluri ce conțin scene din viața cotidiană a vremii, elemente florale și animale de pradă și creaturi fantastice. În prezent, bijuteria este păstrată în Muzeul de Bijuterii Istorice din Kyiv.

„Cadourile protocolare cu valoare culturală sau științifică trebuie valorificate în interes public, fiind puse la dispoziția cercetătorilor și publicului larg”, a menționat Angela Brașoveanu Erizanu în cadrul ceremoniei de transmitere a copiei pectoralului către Muzeul de Istorie.

Dr. conf. Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a mulțumit echipei prezidențiale pentru gest și a dat asigurări că bijuteria transmisă va avea un loc de cinste în colecția instituției muzeistice. Copia pectoralului din tezaurul sciților de la Tovsta Mohila va face obiectul cercetării specialiștilor de la muzeu, dar va putea fi apreciată și de publicul larg, în cadrul expoziției de obiecte decorative și bijuterii din metale prețioase.

Vizitatorii Muzeului de Istorie vor putea admira copia pectoralului de la Tovsta Mohila în expoziția permanentă a muzeului după sărbătorile de Paști.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata