Prețurile la energie electrică vor fi ajustate? Parlicov: „ANRE are toate pârghiile și cunoaște toate nuanțele”

Noile tarife la energia electrică ar urma să fie cunoscute de către cetățeni în următoarele săptămâni, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova. Cu toate acestea, chiar dacă se preconizează că noile tarife ar trebui să fie mai mici decât actualele, oficialul a refuzat să spună dacă costurile la energia electrică o vor lua în jos și dacă da, cu cât.

„Sigur că avem câteva estimări, dar estimările noastre sunt estimări. ANRE are toate pârghiile și cunoaște toate nuanțele legate de tarife. Mai mult ca atât, am îndemnat deja Agenția să comunice la acest capitol. S-a pornit comunicarea. Eu cred că în timpul foarte apropiat Agenția va comunica ce are de gând să facă, mai ales că este și o decizie care prevede că, în Situația de Urgență, ea au posibilitatea să revizuiască aceste tarife în procedură accelerată. Deci, nu e vorba de 180 de zile”, a spus ministrul Energiei.

Săptămâna trecută, Energocom a semnat un contract nou de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, de această dată pentru o perioadă de șase luni. Prețul unui MWh este de 66 de dolari, cu șapte dolari mai puțin decât tariful din ultimele patru luni.

Ulterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a scris că va lua în calcul ajustarea tarifului la energia electrică.

Ultima dată, costul luminii a fost ajustat pe 30 decembrie 2022. Atunci, energia electrică livrată consumatorilor din Centrul și Sudul țării s-a ieftinit, ultimul tarif aprobat fiind de 3,42 lei/kWh pentru consumatorii Premier Energy, și 3,84 lei/kWh pentru consumatorii FEE-Nord.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata