Prioritățile deputaților PAS pentru anul viitor

Astăzi, mai mulți deputați din Comisia Economie, Buget, Finanțe, fracțiunea PAS, au ieșit într-o conferință de presă unde au prezentat principalele proiecte de legi votate în această sesiune și care vor fi prioritățile comisiei parlamentare pentru primăvara-vara lui 2022.

Iată cele mai importante 7 inițiative legislative aprobate în Parlament în august-decembrie 2021:
1️⃣ Lupta cu offshorurile: Am anulat secretul offshore și am adoptat legea privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului.
2️⃣ Auditul public în domeniul gazelor naturale.
3️⃣ Am interzis publicitatea jocurilor de noroc.
4️⃣ Am adoptat primul pachet de digitalizare, care permite digitalizarea și efectuarea la distanță a multor operațiuni
5️⃣ Am eliminat posibilitatea privatizărilor păguboase de terenuri publice, prin care statul pierdea milioane de lei.
️⃣6️⃣ Am adoptat Legea Serviciilor Publice – o lege-cadru care va institui norme moderne în prestarea serviciilor publice pentru cetățeni și antreprenori.
7️⃣Am redus cota TVA la 6% pentru industria HORECA în perioada stării de urgență și stării de urgență în sănătate publică.
Descrierea pe lung a legilor, aici

 

Îmbunătățirea climatului de afaceri.

Afaceri dezvoltare înseamnă mai multe locuri de muncă și salarii. Ca să ajutăm afacerile să se dezvolte, vom continua să adoptăm legi care să ducă la: reducerea birocrației, simplificarea modului de raportare la organe de stat, simplificarea regulilor de gestiune financiară pentru antreprenori, încurajarea investițiilor locale și străine în Moldova etc.

Consolidarea instituțiilor regulatoare

Un instrument-cheie pentru dezvoltarea economică este asigurarea regulilor egale de joc în business. Acest lucru trebuie înfăptuit de regulatori – Consiliul Concurenței, ANRE, CNPF etc. În acest sens, ne propunem câteva lucruri: să suplinim rapid locurile vacante în funcții de conducere ale acestor regulatori și să ne asigurăm că ele sunt conduse de oameni integri și competenți. De asemenea, ne propunem să ducem la bun sfârșit comasarea ANRE și a Consiliului Concurenței – pentru a crea instituție puternică, independentă, eficientă și funcțională, care să livreze rezultate. Nu în ultimul rând, vom efectua un control parlamentar mai eficient asupra activității regulatorilor.

Digitalizarea

Vom pune în continuare accent pe digitalizarea serviciilor guvernamentale și a relațiilor stat–business sau business-business. Anume digitalizarea este instrumentul cheie pentru combaterea corupției și birocrației.
Asta înseamnă că vom duce la bun sfârșit inițiativa de obținere a extraselor online, vom adopta legislație care ducă la digitalizarea proceselor vamale, să faciliteze comerțul electronic, sau să încurajeze plățile fără numerar și multe altele.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata