Procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului, pusă în aplicare de procurori

Având în vedere modificările de ordin legislativ recent operate în Codul de procedură penală privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, Procuratura Anticorupție informează că a fost demarată procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.
În acest sens, la 22 august 2022, procurorul de caz a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir.
Așadar, în ședința din 06 septembrie 2022, avocatul învinuitului Plahotniuc Vladimir, după ce a făcut cunoștință cu materialele prezentate de procuror a înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.
Prin urmare, în ședința de mâine 08 septembrie 2022, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana urmează să pronunțe o încheiere cu referire la admiterea/respingerea cererii nominalizate.

Precizăm că, în cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei.

Precizăm că, cazul vizat este investigat de procurorii anticorupție încă din anul 2012, prin prisma săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, produs în decembrie 2010. Investigațiile pe acest caz au demarat urmare a denunțului făcut de un bărbat privind acțiunile pretins ilegale ale doi cetățeni, care s-ar fi prezentat ca fiind reprezentanții unui partid politic din Republica Moldova.
Așadar, cei doi cetățeni sub pretextul angajării denunțătorului în funcția de vice ministru al Ministerului Transporturilor, au susținut că au influență asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică și în acest sens au pretins inițial suma de 150 000 euro, după care au  primit de la denunțător mijloace bănești într-o primă tranșă în sumă de 50 000 euro.
Prin urmare, în noiembrie 2021, unul dintre cei doi învinuiți de trafic de influență a fost trimis pe banca acuzaților, cauza penală la acest moment în privința acestuia fiind în proces de examinare în instanța de judecată, pe când cel de-al doilea învinuit s-a eschivat de la urmărirea penală, iar locul aflării acestuia nu este cunoscut.

În condițiile date, având în vedere modificările de ordin legislativ operate, procurorii anticorupție au obținut de la judecătorul de instrucție acordul pentru a termina urmărirea penală și în privința celui de-al doilea învinuit care se eschivează, iar cauza penală urmează să fie expediată cu rechizitoriu în scurt timp în instanța de judecată pentru examinare în fond.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata