Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal. CNA, acuzat că a falsificat acte în privința unui judecător

Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal, după ce judecătorul Alexei Paniș a depus un denunț la această instituție. PA investighează astfel acțiunile pretins ilegale ale CNA – de săvârșire a infracțiunii de fals în acte publice în interesele un grup criminal organizat, precum și efectuare ilegală de către CNA a măsurilor speciale de investigații în privința magistratului, solicitate de Comisia de Pre-Vetting și tăinuite de aceasta.

La data de 8 noiembrie 2022 Președinta RM Maia Sandu a refuzat numirea până la atingerea plafonului de vârstă a judecătorului Alexei Paniș. La baza refuzului său, Președinta a invocat informații primite de la Centrul Național Anticorupție. Contrar motivului indicat în refuzul Președintei, CNA i-a transmis magistratului și Consiliului Superior al Magistraturii o informație diametral opusă, ceea ce l-a făcut pe judecător să suspecteze că informațiile din corespondența CNA către Președinta RM au fost falsificate, cu scopul ca dânsul să nu fie numit la plafon.

Magistratul Alexei Paniș consideră că procurorii urmează să stabilească dacă acțiunile ofițerilor CNA detașați în cadrul Secretariatului Comisiei Pre-Vetting au fost concertate cu cele ale conducerii și angajaților CNA care au transmis informații presupus falsificate Președinției RM, pentru ca să nu fie numit până la atingerea plafonului de vârstă, precum și dacă în acest proces au fost implicate alte persoane, inclusiv din cadrul Președinției.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata