Procuratura Generală, nemulțumită de o decizie a Consiliului Suprem de Securitate, condus de președintele Maia Sandu

Procuratura Generală s-a adresat Președintelui CSS cu rugămintea de fi informată despre materialul factologic care a stat la baza respectivelor concluzii.
Mai exact, instituția întreabă care sunt numeroasele cauze penale avute în vedere, care anume autorități abilitate au inacționat, în care spețe și care sunt cazurile de imixtiune a unor interese externe în activitatea acestora, iar în cazul în care astfel de materiale nu există, Procuratura roagă, respectuos, să fie informată pe ce s-a întemeiat Decizia CSS.

Informațiile solicitate sunt importante pentru Procuratură, deoarece, în cadrul ședinței CSS din 10 august 2021, Procurorul General-interimar a fost unicul raportor care a prezentat o informație generalizată la subiect, urmată de o serie de întrebări, afirmații, declarații cu substrat politic și critici nefondate aduse Procuraturii de către unii membri ai CSS pe câteva cauze penale concrete.

Întrucât reprezentantul Procuraturii a refuzat să raporteze pe spețe individuale, discuțiile s-au limitat la interpretarea unor informații neoficiale și aprecieri subiective a prestației Procuraturii.
În plus, Procuratura roagă să fie informată și despre cadrul normativ ce întemeiază competențele CSS de a solicita unui procuror, inclusiv Procurorului General, să raporteze măsurile întreprinse și rezultatele obținute în cadrul unei anchete penale concrete și să facă constatări privind eficiența sau ineficiența unei investigații.
Concomitent, reieșind din recomandările CSS, înaintate Procuraturii, instituția roagă Președintele CSS să precizeze ce se are în vedere prin examinarea punctuală a cazurilor de rezonanță la ședința CSS, conform căror proceduri legale, care ar fi volumul de informații așteptat și admisibil legal de a fi prezentat, care sunt cazurile punctuale de rezonanță pe care intenționează CSS să le examineze la următoarea ședință și care norme legale îi atribuie CSS aceste competențe.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata