Producția agricolă globală s-a micșorat cu 29,8%

În anul 2022, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile s-a micșorat cu aproape 30% comparativ cu 2021, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS), care, în context, menționează că, această scădere a fost determinată, în primul rând, de cea a producţiei vegetale – cu aproape 37% și a celei animaliere – cu peste 2,5%.

Astfel, în Fitotehnie, recolta anului trecut se caracterizează prin micșorarea față de 2021 a volumului cerealelor şi leguminoaselor boabe, cu puțin peste 63%, cele mai scăzute cifre fiind la porumb cu boabe – aproape 75%, sfecla de zahăr – circa 50%, grâu – peste 45% sau soia – 39%.

O majorare s-a înregistrat la recolta legumelor și strugurilor, aproximativ 10, respectiv 7,5%.

Ce ține de Zootehnie, anul trecut față de 2021, în gospodăriile de toate categoriile, s-a constatat scăderea producției de lapte – circa 10% și a producției / creșterii animalelor – cu aproape 2,5%. De altfel, în 2022 a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de bovine, ca rezultat al scăderii șeptelului de animale în gospodăriile populației.

Totodată, producția de ouă a crescut cu aproximativ 6%.

Sursa: Facebook/Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata