Proteste de amploare au avut loc în Rusia, după anunțul lui Putin

Peste 1.300 de ruși care au ieșit să protesteze față de ordinul de mobilizare parțială ar fi fost reținuți în mai multe orașe din Rusia. Aproximativ 1.000 de oameni sunt din Moscova și Sankt Petersburg, iar mulți dintre ei ar fi fost bătuți înainte să fie băgați în dubele poliției și duși spre destinații necunoscute.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a anunțat că, potrivit informațiilor colectate din 38 de orașe rusești, peste 1.311 de persoane au fost reținute până miercuri seara.

Dintre aceste arestări, cel puțin 502 au fost făcute la Moscova și 524 la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al Rusiei. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în baza legilor antiprotest ale Rusiei.

Mișcarea de opoziție „Vesna” a făcut apel la proteste, spunând: „Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”

La rândul său, Procuratura din Moscova a avertizat că cei care organizează sau participă la proteste riscă până la 15 ani de închisoare.

În Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime al Rusiei, poliția i-a urcat în autobuze pe câțiva dintre cei 40 de protestatari care au fost reținuți la un miting împotriva războiului.

Amintim că, un total de 300.000 de rezerviști ruși sunt așteptați să fie chemați la serviciul militar în timpul campaniei, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata