Consens politic între PSRM, PDM și Pro Moldova privind necesitatea învestirii unui guvern plenipotențiar care să gestioneze criza pandemică și economică. Reprezentanții celor trei formațiuni spun că există discuții pe platforma parlamentară și dintre toate forțele politice din Legislativ doar PAS insistă pe declanșarea cât mai grabnică a alegerilor parlamentare anticipate. Restul formațiunilor pledează pentru învestirea unui Guvern tehnocrat, care să activeze 6-9 luni, până la redresarea situației economice și până când va fi imunizată 70% din populația țării, notează IPN.
Deputatul Pro Moldova, Andrian Candu spune că declanșarea cu orice preț a alegerilor anticipate și organizarea scrutinului pe timp de pandemie poate aduce sistemul de sănătate într-un colaps total. Formațiunea pledează pentru învestirea unui Guvern provizoriu, cu atribuții depline. „Pentru o perioadă de 6 sau 9 luni să existe un Guvern anticriză, preferabil să fie unul cât mai neafiliat politic, tehnocrat, care să administreze țara și abia la expirarea celor 6-9 luni, să fie declanșate alegerile anticipate, prin demisia Guvenrului și eșuarea a două tentative de învestire a unui nou Guvern sau prin blocarea activității Parlamentului”, a spus Andrian Candu în cadrul emisiunii „Butonul Roșu” de la postul public de televiziune.
Socialiștii spun că, în prezent, pe platforma parlamentară, există discuții între forțele politice din Legislativ și toate partidele, cu excepția PAS, pledează pentru învestirea unui Guvern profesionist pentru o perioadă determinată de timp.
„Țara are nevoie de soluționarea unor probleme care pot fi rezolvate doar de un Guvern învestit. Din toate componentele din Parlament, pentru alegeri anticipate organizate rapid pledează doar fracțiunea PAS, înțelegem logica lor, vor să-și fortifice rezultatul de la prezidențiale, dar raționamentul nostru este de a gestiona situația pandemică. E necesară învestirea unui Guvern al Salvării Naționale care să aibă atribuții depline și să poată administra această situație complicată”, a spus deputatul PSRM, Corneliu Furculiță.
Democrații spun că data de 23 martie nu va aduce nimic nou pe arena politică de la Chișinău, iar tergiversarea acestei crize până la sfârșitul lunii are un preț extrem de mare pentru țară.
„Îmi pare rău că trebuie să așteptăm data de 23 martie, în timp ce avem atât de multe decese, atât de multe cazuri de infectări zilnice, economia e în prag de faliment. Învestirea unui Guvern nu este un moft al cuiva, e o acțiune necesară pentru rezolvarea problemelor stringente. E nevoie de modificarea legii bugetului, ne trebuie 150 de milioane de lei, bani pentru vaccin” a spus deputatul PDM, Nicolae Ciubuc.
Anterior, președintele Maia Sandu menționa că după data de 23 martie ar putea fi depusă o sesizare la Curtea Constituțională, astfel încât magistrații Curții să verifice prezența circumstanțelor dizolvării Parlamentului. Potrivit șefului statului, după data de 23 martie, când se împlinesc 3 luni de la demisia Guvernului Chicu, Parlamentul poate fi dizolvat pe motivul incapacității acestuia de a învesti un nou Guvern.