„Putin va muri și va arde în iad”: Ucrainenii, șocați de atacul militar rusesc

Konstantin Achkasov, rezident din Harkov, s-a trezit la ora 5 dimineața din sunetul exploziilor și din vuietul avioanelor. Stând pe internet, și-a dat seama că cele mai mari temeri ale sale au fost confirmate: Rusia a lansat o operațiune militară în Ucraina.

Ziua invadării Ucrainei de către Rusia, Konstantin, în vârstă de 33 de ani, a petrecut acasă cu mama și fratele său. „Acum toată lumea stă acasă. Oamenii și-au alimentat mașinile sau și-au cumpărat alimente. Cu toții așteptăm instrucțiuni de la guvern. Nu este sigur să ne mișcăm”, a spus el.

În ciuda faptului că președintele Volodymyr Zelensky le-a cerut ucrainenilor să stea acasă, mulți dintre ei au început să-și facă bagajele și să se pregătească pentru plecarea lor. Locuitorii din Kiev, temându-se de atacuri aeriene, s-au înghesuit în stațiile de metrou în căutarea unui adăpost.

La ieșirile din orașe s-au format blocaje de kilometri. Sute de mașini au fost forțate să stea la punctele de control de la granița cu Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

„Situația la punctele de control de la granița de vest rămâne stabilă, se înregistrează o creștere a intensității traficului”, a declarat, joi, Ministerul de Interne ucrainean.

„De obicei mă trezesc devreme. La 5.30 sunt deja pe picioare”, spune locuitorul în vârstă de 62 de ani din suburbiile capitalei ucrainene Mykola. „La început nu am auzit exploziile, dar prietenul meu din alt district de Kiev deja a auzit. Apoi am auzit explozii foarte serioase. Mai multe. Casa tremura. Câinele era foarte speriat. Încă îi este frică, stă aproape de mine.”

„Știm despre toate aceste explozii pe o rază de 30 de km. Avem televiziunea, internetul, comunicarea telefonică se întrerupe uneori, dar apoi reapare. Primim informații, ne uităm la televizor tot timpul”, a adăugat el.

În Lviv, Yuliya, în vârstă de 35 de ani, a declarat pentru Euronews că și-a împachetat lucrurile pentru orice eventualitate. „Au fost atacuri asupra instalațiilor militare în zonă, dar acum orașul este liniștit. Îmi fac griji pentru ucrainenii din orașele în care atacurile sunt mai intense”, a spus ea.

„Am verificat adăpostul anti-bombă, am planificat ce trebuie coborât acolo, ne-am aprovizionat cu apă. Eu și soțul meu și fiica mea nu am de gând să plecăm încă. Nu există panică. Dar există multă anxietate”, a adăugat Yulia.

Un locuitor din Luțk, care a fost bombardat anterior de armata rusă, a declarat pentru Euronews: „Este greu de spus ce simțim. Ne legănăm dintr-o parte în alta, în funcție de știri”.

„În general, suntem optimiști, nu avem nicio îndoială că Putin va muri și va arde în iad, singura întrebare este cu ce preț. Ne punem speranța în Dumnezeu și în armata ucraineană”, a spus ea.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata