Rafinament și note aromate la festivalul „Vinului de autor”

Festivalului ”Vinului de autor” a adunat peste 30 de mici producători de vinuri din întreaga țară. Evenimentul a fost organizat în curtea Muzeului Național de Istorie, unde vizitatorii au avut posibilitatea de a degusta o gamă largă de vinuri, unele dintre ele fiind premiate la concursuri internaționale.

Mihai Iuzvac, reprezentant vinărie

,,Avem gama de produse clasic și gama de produse premium Baric. Avem opt tipuri de vinuri pentru orice tip de consumatori, începând de la vinuri mai seci spre dulce, mai corpolente, niște vinuri foarte interesante, complexe. Avem și un vin medaliat cu aur.”

 Mihai Sava, reprezentant vinărie

,,Noi demult am visat, suntem deja în al optulea sau al nouălea an de activitate și este primul nostru festival, al producătorilor mici. Deja producem vinuri de autor. E bine. Sperăm să fie o continuitate la acest prim festival, an de an să se petreacă.”

Ștefan Dumitraș, reprezentant vinărie

,,Am venit cu vinuri seci și unul dulce. Avem Pinot Grigio, Merlot Rose Chardonnay, Merlot Roșu și Pastoral. Pentru noi este binevenit să avem mai des așa gen de festivaluri.”

Amatorii vinurilor de calitate spun că astfel de evenimente sunt binevenite, deoarece fiecare are posibilitatea de a face cunoștință cu aromele și gusturile produselor autentice moldovenești.

,,Sunt bine-venite, e clar. Să facem cunoștință cu vinurile, știm ce vinuri bune sunt, știm oamenii care produc aceste vinuri. Respectiv, îndemnăm și pe ceilalți să le consume, clar lucru – moderat.”

,,Excelent, excelent, vin excelent. Îmi place. Nu am mai văzut așa gen de sărbătoare frumoasă.”

Vinurile de autor sunt create cu pasiune, iar fiecare sticlă reprezintă o istorie aparte. Un accent deosebit este pus pe autenticitate și individualitate. Astfel, vinurile merită să fie savurate cu atenție, pentru a aprecia cu adevărat măestria producătorului.

Arcadie Foșnea, președintele Consiliului Asociației Micilor Producători de Vin

,,Pe lângă acest festival, venim cu un mesaj puternic, un mesaj nou – vinul de autor, pentru că noi, cei mici, producem vinuri autentice, cu originalitate și cu mare pasiune. Asociația numără mai mult de 60 de membri, dar astăzi sunt 32 de producători, avem peste 250 de vinuri care pot fi degustate.”

Evenimentul este o platformă unică pentru crearea unei conexiuni strânse între vinificatori și public. 

Diana Lazăr, directorul industriei vitivinicole și a turismului, proiectul USAID Competivitate și Reziliență Rurală

,,Este un festival pe care ni l-am dorit demult, pentru că este o provocare să fii un mic producător în Republica Moldova. El își controlează calitatea și produsul de la butucul de vie până la promovarea acestuia. De aceea, ne-am dorit să dezvoltăm o platformă de promovare, în care să putem comunica mai bine despre acest produs unic.”

Calitatea vinurilor de autor este remarcabilă, iar gustul, aromele și textura acestora reflectă un nivel înalt de măestrie.

Elizabeta Breahnă, directorul interimar al Oficiului Național al Vie și Vinului

,,Eu știu de la ce au pornit, de la ce calitate, și astăzi privind numai la culoarea vinului, în special vinul alb și vinul rose, fiecare poate să își facă o concluzie la ce vin de calitate este în această sticlă. Vinul alb are o strălucire aparte și bucură ochiul, ceea ce denotă faptul că sunt sănătoase îmbuteliate.”

La rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a menționat că micii producători aduc un aport esențial în promovarea culturii de consum a vinurilor, cât și la dezvoltarea economiei naționale.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

,,Acest festival este un mod inedit de a te promova și mai ales că noi vorbim de micii producători, care promovează cultura noastră națională.”

Festivalul ”Vinului de autor” a fost organizat de Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova în parteneriat cu USAID Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului.

 

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata