Raport asupra MAE: Mașini scumpe, încălcări ale legislației și reparații de milioane ale sediilor misiunilor

Curtea de Conturi a examina Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene încheiate la 31 decembrie, 2020.

Astfel, potrivit raportului, unii contabili ai misiunilor, au admis unele erori în rapoarte, iar în ultimii 8 ani, pentru reparațiile sediilor, asupra cărora nu deținem dreptul de proprietate, s-au cheltuit 5,3 mln lei.

Automobilele procurate au determinat majorarea creanțelor cu 2,2 mil lei, situație care a cauzat și dezafectat/imobilizarea resurselor financiare publice pe un termen nedeterminat. Șeful serviciului de audit intern nu dispune de certificat de calificare profesională în audit intern.

Au fost și incertitudini privind valorificarea dreptului de proprietate a complexul de clădiri cu suprafața totală de 4273,3 m2, în care este amplasată Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, precum și terenurile aferente acestora, iar unele contracte de prestări servicii au fost încheiate contrar prevederilor legale.

Au fost stabilite abateri privind conformitatea deplasărilor în interes de serviciu și folosirea automobilelor de serviciu pentru membrii familiilor și persoanelor străine.

Unele MDOC dispun în stocuri seturi de veselă în cantități și prețuri mari, totodată se constată că au fost procurate obiecte de uz gospodăresc, improprii activității sale, acestea fiind destinate pentru reședința ambasadorului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata