Reacția lui Igor Dodon la scumpirile anunțate de ANRE: „Actuala Guvernare PAS a Maiei Sandu nu vrea să asculte”

Ex-președintele țării, Igor Dodon, a venit cu o reacție după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat miercuri, 28 septembrie, noi scumpiri la energia electrică și energia termică.

„Agentul termic centralizat în Chișinău, Bălți și Comrat s-a scumpit semnificativ, fiind stabilite tarife pe care o bună parte dintre cetățeni, în special pensionari, pur și simplu nu le vor putea achita și vor acumula datorii. Asta se întâmplă pentru că actuala Guvernare PAS a Maiei Sandu nu vrea să asculte nici cetățenii proprii, aflați la proteste în stradă, nici politicienii, care au o experiență pozitivă în gestionarea treburilor statului”, a scris Dodon pe Facebook.

Totodată, politicianul cere autorităților să plafoneze tarifele la gazele naturale până la 10-12 lei pentru toți consumatorii.

„În contextul scumpirilor anunțate astăzi, revin cu propunerea ca autoritățile statului urgent să plafoneze tarifele la gazele naturale până la 10-12 lei pentru toți consumatorii. Această măsură va permite chiar și reducerea tarifelor la agentul termic, astfel ca cetățenii să plătească mai puțin decât iarna trecută. Repet, o plafonare a tarifelor la gazele naturale, după modelul mai multor state, inclusiv a vecinilor noștri, Ucraina și România, este absolut necesară.

Recent am propus și soluția de unde să ia bani Guvernul, pentru a acoperi diferența de tarif la gazele naturale. Orice întârziere în luarea acestor măsuri va costa foarte mult fiecare cetățean al Republicii Moldova, inclusiv susținătorii actualei conduceri a statului. Iar afacerile care vor falimenta în următoarele luni, vor provoca o altă criză în lanț, cu efecte negative pentru economie, pentru bugetul public, dar și pentru întreaga societate”, a mai scris Dodon.

Reamintim că ANRE a aprobat tariful de 4,54lei/kWh, pentru energia electrică produsă de către S.A. „Termoelectrica”, tariful actual fiind de 3,35 lei/kWh (fără TVA), cu 1,19 lei mai mult.

De asemenea, a fost reglementat și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” în mărime de 2 854 lei/Gcal (fără TVA), cu 685 de lei mai mult în comparație cu tariful în vigoare.

În același timp, a fost aprobat tariful pentru energia electrică produsă de către S.A. „CET-Nord” în valoare de 4,57 lei/kWh, cu 1,46 de lei mai mult față de actualul tarif.

Totodată, pentru energia termică livrată de S.A. „CET-Nord” cetățenii vor plăti 3 052 lei/Gcal (fără TVA), de la 2 115 lei/Gcal (fără TVA), ccea ce reprezintă  o majorare cu 937 lei/Gcal față de tariful în vigoare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata