Reacția MAEIE la executarea unui cetățean moldovean în Ucraina: „Poate fi calificată drept crimă de război”

Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean, executat recent de către soldații ruși este Alexandr Mațievschii, ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) informează printr-un comunicat de presă că condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar.

„Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexandr Mațievschii și ne solidarizăm cu poporul ucrainean. Reiterăm poziția fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Țara noastră rămâne angajată în sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a readuce regiunea la pace și stabilitate”, mai comunică MAEIE.

Anterior, autoritățile din Ucraina au confirmat că, Alexandr Mațievskii, soldatul devenit un simbol ale eroismului ucrainean, este originar din Republica Moldova. Execuția sa a apărut într-o înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare.

Ultima imagine cu el în viață, trăgând liniștit dintr-o țigară și strigând „Slava Ukraini!” („Glorie Ucrainei”) înainte de a fi împușcat s-a viralizat.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata