Reacția Rusiei la declarațiile făcute de Maia Sandu la Kiev

Prezența Maiei Sandu prinre fondatorii „Platformei Crimeea” a fost remarcată în presa rusă, care scrie că președinta Moldovei „s-a referit la Crimeea ca parte componentă a Ucrainei, acuzând Rusia de „anexarea ilegală” a peninsulei”, transmite IPN.

Moscova consideră că acest for va continua „să modeleze viziunile neonaziste, rasiale ale actualei puteri din Ucraina”. Despre aceasta a declarat în ajunul forului șeful diplomației ruse, Sergei Lavrov, iar reprezentanta oficială a aceluiași minister, Maria Zaharov a spus că Moscova „va trage concluzii” în funcție de pozițiile luate de participanți.

Kremlinul deja dispune de „vocea din popor” a lui Ivan Abager, membru al Camerei publice a Federației Ruse și Crimeei, care consideră că „autoritățile ruse trebuie să ia măsuri în privința participanților la reuniunea „Platformei Crimeea”.

În discursul său la Kiev, Mia Sandu a menționat importanța reafirmării principiilor dreptului internațional, ale ordinii, justiției și soluționării pașnice a litigiilor. „Nu putem permite ca nemulțumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forței și nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toții trebuie să revenim la soluționarea pașnică și politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale. Cu toții trebuie să trasăm o cale diferită – una constructivă și durabilă”, a declarat șefa statului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata