Reprezentantul Rusiei la ONU: „Ucraina este responsabilă pentru invazie”

Vladimir Putin a prezentat scuze conducerii israeliene pentru cuvintele ministrului său de externe. Duminica trecută, Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu acordat presei italiene, că „Hitler avea sânge evreu”.

Joi, site-ul Kremlinului a publicat informații despre o conversație telefonică între președintele rus și premierul israelian. Un comunicat lansat ulterior de cabinetul lui Naftali Bennett spunea că „prim-ministrul a acceptat scuzele președintelui rus și i-a mulțumit pentru clarificarea atitudinii sale față de poporul evreu și de memoria Holocaustului”.

Analiștii subliniază că nu este rentabil pentru Moscova să piardă unul dintre puținii parteneri care și-au menținut o poziție neutră de la începutul invaziei Ucrainei.

Cu o zi înainte, la New York a fost audiat raportul Secretarului General al ONU privind rezultatele vizitelor sale în Rusia și Ucraina.

(António Guterres, Secretarul General al ONU)

„În timpul tuturor călătoriilor mele, nu am ascuns ceea ce cred. Am spus același lucru la Moscova și la Kiev. Acesta este ceea ce am spus în mod repetat la New York: invazia Rusiei în Ucraina este o încălcare a integritatea teritorială a acestei țări și Carta Națiunilor Unite. Trebuie să înceteze imediat, de dragul popoarelor din Ucraina, Rusia și întreaga lume”.

Ca răspuns, Reprezentantul Permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a spus că Ucraina este responsabilă pentru invazie și a acuzat Occidentul că folosește conflictul ca pretext pentru a pedepsi Rusia.

Reacționând la acest lucru, ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield a acuzat Rusia că „împrăștie cea mai pură dezinformare”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata