Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 165 de milioane de euro de la BERD pentru achiziția de gaze naturale

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat o finanțare suplimentară, în valoare de 165 milioane euro, pentru ca Republica Moldova să cumpere gaze naturale, a declarat vineri președintele BERD, Odile Renaud-Basso, într-un interviu pentru agenția de presă Infotag, informează Agerpres.

Oficialul BERD a reamintit faptul că anul trecut instituția financiară a oferit Republicii Moldova un împrumut revolving de 300 de milioane de euro pentru achiziții de gaze, ceea ce a ajutat Moldova să achiziționeze pentru prima dată gaze din surse alternative din Europa, în loc să ia de la grupul rus Gazprom.

În 2023 vom continua să creștem finanțarea pentru Moldova. Am aprobat o finanțare suplimentară în valoare de 165 de milioane de euro pentru achiziționarea de gaze… Fondurile, în valoare totală de 465 de milioane de euro, vor permite guvernului să cumpere 75% din gazul de care țara are nevoie”, a spus Odile Renaud-Basso.

Livrările de gaze au provocat în mod frecvent tensiuni între Republica Moldova și Rusia până la finele anului trecut, în condițiile în care până acum Chișinăul a depins aproape în exclusivitate de Gazprom pentru importurile de gaze.

BERD este o instituție financiară internațională care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativelor antreprenoriale în 36 de țări de pe trei continente. Acționariatul băncii este compus din 71 de țări, UE și BEI. Investițiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente și integrate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata