Rezumatul întrevederilor de ieri ale prim-ministrului Gavrilița la Bruxelles

Ieri, Natalia Gavrilița a avut întrevederi cu:

Charles Michel, Președintele Consiliului European. Oficialii au avut un schimb de opinii referitor la prioritățile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic, care urmează a fi desfășurat în decembrie. Referindu-se la prioritățile Guvernului pe care îl conduce, Natalia Gavrilița a vorbit despre reforma justiției și anticorupție, inclusiv investigarea fraudei bancare, gestionarea pandemiei COVID-19 și pachetul de suport economic și social necesar pentru relansarea creșterii economice.

Charles Michel, la rândul său, a menționat că: „UE este deschisă să sprijine în continuare Republica Moldova și agenda de reforme ambițioase pe care și-o propune. Moldova este un partener important și prioritar pentru noi”.

Josep Borrell Fontelles, Vicepreședinte al Comisiei Europene/Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate

Subiectele discutate cu vicepreședintele Comisiei au fost: – continuării reformei sistemului de justiție și a luptei împotriva corupției; – gestionarea pandemiei COVID-19; – promovarea redresării economice și a condițiilor pentru creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă; – consolidarea instituțiilor statului și reziliența țării.

În cadrul declarației de presă susținut împreună cu Borrell, Gavrilița a menționat: „După ani de eșecuri și evoluții îngrijorătoare în democrația noastră, în sistemul nostru de justiție și după mai multe valuri devastatoare de corupție, țara mea are acum o oportunitate unică de a se reconstrui și de a se curăța. Aceasta este o mare șansă pentru cetățenii Republicii Moldova, iar UE este partenerul nostru esențial în calea noastră spre redresare”

Paolo Gentiloni, Comisarul european pentru economie.

Oficialii au discutat despre necesitatea avansării recuperării banilor din frauda bancară. Natalia Gavrilița a solicitat asistența partenerilor europeni pentru consolidarea unor mecanisme durabile de susținere a companiilor mici și mijlocii din Moldova, inclusiv prin introducerea mecanismelor de șomaj parțial și șomaj tehnic, astfel ca acestea să poată face față provocărilor din perioada pandemică. Cei doi oficiali au discutat și despre reformele din domeniul vamal și cel fiscal. Prim-ministrul a vorbit și despre importanța Parteneriatului Estic și Acordului de Liber Schimb Aprofundat, menționând că politicile Guvernului sunt orientate să dezvolte un model economic aliniat cu modelul economic european, axat pe digitalizare, eficiență energetică și economie verde.

Didier Reynders, Comisar european pentru justiție.

Reforma justiției și măsurile anticorupție au constituit subiectele principale ale discuției. „Reforma sectorului justiției este una dintre prioritățile principale ale Guvernului”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministrul a menționat despre acțiunile care au fost deja întreprinse sau urmează să fie realizate în contextul reformei justiției – strategia pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției și a planului de acțiune în acest domeniu, modificarea legislației privind conflictul de de interese, verificarea judecătorilor și procurorilor.

Pe final de discuție, Natalia Gavrilița l-a invitat pe Didier Reynders să viziteze Republica Moldova pentru a lansa dialogul la nivel înalt în domeniul justiției.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata