România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Autoritățile române au cerut Ucrainei să recunoască inexistența așa-numitei „limbi moldovenești”, în condițiile în care numai Rusia și Ucraina sunt statele care recunosc „limba moldovenească” trecută în Constituție în 1994 de puterea pro-rusă reprezentantă atunci de Partidul Agrarienilor.

Solicitarea a fost făcută de secretarul de stat în MAE Dan Neculăescu într-o întâlnire cu adjunctul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Ihor Jovkva, scrie G4Media.ro. Oficialul român a mai cerut rezolvarea problemei minorității române din Ucraina, care cere acces la învățământ în limba maternă.

Problema „limbii moldovenești” a fost jucată de toți politicienii de la Chișinău în cei peste 30 de ani de existență a statului Republica Moldova, fiind în mare parte o temă populistă. Deși pentru toată lumea este clar în Republica Moldova se vorbește limba română, „limba moldovenească” este încă înscrisă în Constituție, deși pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea ”moldovenească”.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata