România își alege viitorul președinte

La sediul de campanie al partidului său naționalist de extremă dreapta din capitala României, George Simion a salutat victoria electorală a lui Donald Trump cu doar câteva zile înainte de a participa la cursa prezidențială din țara sa. De asemenea, el a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi spion rus.

George Simion, candidatul „AUR”: „Sunt sigur că ați fost informați, sau unii dintre dumneavoastră au fost informați, că suntem un partid politic de extremă dreapta. Suntem foarte transparenți. Puteți întreba orice din trecutul nostru. Puteți vedea că practic… nu mulți dintre voi vor fi fericiți, dar suntem un fel de partid Trumpist în acest nou val de partide politice patriotice din Europa, cu lucruri bune și cu lucruri rele. Recunoaștem acest lucru”.

Înființat în 2019, partidul care susține candidatura sa proclamă că reprezintă „familia, națiunea, credința și libertatea”.

Remarcile sale au fost făcute cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale de duminică. Se așteaptă ca scrutinul să ajungă la al doilea tur în două săptămâni, care l-ar putea pune pe Simion împotriva actualului prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, care este susținut de Partidul Social Democrat sau PSD, cel mai mare partid din România.

Treisprezece candidați concurează pentru președinție în țara membră a Uniunii Europene și a NATO, care va organiza, de asemenea, alegeri parlamentare la 1 decembrie, care vor determina următorul guvern și următorul prim-ministru al României.

Deși nu are un rol executiv, președintele are puteri decizionale semnificative în domenii precum securitatea națională și politica externă.

Ales pentru un mandat de cinci ani, președintele poate, de asemenea, să respingă candidații partidului pentru funcția de prim-ministru și candidații guvernului pentru numirile în justiție.

Sondajele de opinie pentru cursa prezidențială indică faptul că Ciolacu va câștiga probabil primul tur, Simion fiind în urma sa pe locul al doilea, dar aproape de Elena Lasconi de la partidul Uniunea Salvați România.

Elena Lasconi, candidate USR: „Practic, suntem spectatori la o clasă de laborator politic în care ei își împart țara între ei. Sunt câteva zeci de politicieni care continuă să se rotească între ei. Să spunem că sunt poate peste o sută, care continuă să meargă și să încerce să își umple buzunarele cât mai mult posibil, dar nu fac absolut nimic pentru popor. Auzim mesaje populiste doar o dată la patru ani, o dată la cinci ani.”

Alți candidați cheie care nu pot fi excluși includ fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană, care candidează independent, și Nicolae Ciuca, fost general de armată și prim-ministru al Partidului Național Liberal de centru-dreapta, care se află în prezent într-un acord de împărțire a puterii cu PSD.

Geoană, fost ministru de externe și ambasador în Statele Unite, a declarat că el crede că experiența sa internațională îl califică mai presus de ceilalți candidați.

Mircea Geoană, candidat independent: „Cred că establishmentul politic din România este în urma societății românești. România a făcut progrese inegale, dar totuși această țară merge înainte. Și sunt 20 de ani de când am aderat la UE. Și, practic, sistemul politic împiedică această țară să își atingă adevăratul potențial. Așadar, adevărata problemă este politică în România.”

Una dintre principalele condiții de aderare a României la UE în 2007 a fost ca țara să ia măsuri drastice împotriva corupției endemice. Însă România rămâne unul dintre cei mai corupți membri ai blocului comunitar, potrivit Transparency International.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata