Rusia include Norvegia pe lista cu „ţări neprietenoase”

Guvernul Federaţiei Ruse a inclus Norvegia pe o listă de „ţări neprietenoase”, ca urmare a politicii autorităţilor de la Oslo faţă de misiunile diplomatice ruse, a anunţat joi executivul de la Moscova pe site-ul său, transmite AGERPRES.

Ordinul a fost adoptat pentru a pune în aplicare a decretului prezidenţial privind măsurile de contracarare a acţiunilor neprietenoase ale ţărilor străine, se arată în respectivul anunţ.

Decretul presupune limitarea personalului local care poate fi angajat de legaţia norvegiană, care nu va depăşi 27 de persoane.

În aprilie, Norvegia a expulzat 15 diplomaţi ruşi pentru presupuse acţiuni de spionaj, iar Rusia a răspuns cerând plecarea de pe teritoriul său a 10 diplomaţi norvegieni, aminteşte Reuters.

În mai 2021, guvernul rus a inclus SUA şi Republica Cehă pe lista „ţărilor neprietenoase” pentru diplomaţii săi.

În iulie 2022, li s-au alăturat misiunile diplomatice din Grecia, Danemarca, Slovenia, Slovacia şi Croaţia.

„Lista aprobată de guvern nu este definitivă şi, ţinând cont de acţiunile ostile împotriva misiunilor ruse din străinătate, poate fi extinsă”, se arată în nota oficială.

Rusia mai are încă o listă de „ţări neprietenoase”, creată în 2022, la scurt timp după ce a invadat Ucraina, şi care include cincizeci de ţări occidentale.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata