Rusia se pregătește să coopereze cu talibanii

În timp ce țările europene și Statele Unite își evacuează ambasadele din Afganistan, diplomații ruși complimentează talibanii și se plâng doar că, din cauza anulării zborurilor civile, unii dintre angajații misiunii diplomatice nu au putut să plece în vacanța planificată.

Kabul a fost sub controlul talibanilor de ceva mai mult de o zi, iar până acum „impresiile sunt bune”, a declarat ambasadorul Rusiei în Afganistan, Dmitri Zhirnov. „Ambasadei i se garantează securitatea completă. Sub Ashraf Ghani, a existat terorism foarte puternic. Aproape în fiecare zi au avut loc trei sau patru sau cinci explozii în oraș”, a spus el.

În Rusia, mișcarea talibanilor este interzisă și considerată teroristă. Totuși, acest lucru nu a împiedicat reprezentanții militanților să sosească în iulie pentru discuții la Ministerul de Externe rus, unde talibanii au promis să lupte împotriva Statului Islamic și să eradice traficul de droguri.

„Nu suntem dușmani ai talibanilor. Altfel, ei nu ar fi avut nimic de-a face cu noi și nu ar garanta securitatea ambasadei ruse la Kabul. Da, avem contacte, nu le-am ascuns. Rusia și-a asumat acum rolul unui lider în promovarea unui dialog pașnic între actualul taliban Afganistan și alți parteneri internaționali importanți „, crede politologul Vladimir Sotnikov.

Dar, în ciuda retoricii în general pozitive, Rusia nu se grăbește să recunoască talibanii ca o autoritate legitimă. Zamir Kabulov, trimisul special al președintelui pentru Afganistan, a spus că la început toți membrii Consiliului de Securitate al ONU ar trebui să se asigure că militanții sunt gata să se comporte într-un mod „civilizat”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata