Rusia: Un cetăţean american a fost arestat preventiv pentru spionaj

Un cetăţean american a fost arestat preventiv de către un tribunal rus într-un un caz de spionaj despre care se cunosc puţine detalii, au anunţat joi agenţiile ruse de presă, după mai multe condamnări ale unor cetăţeni americani în Rusia, transmite Agerpres.

Potrivit agenţiei Interfax, un american de origine rusă, Gene Spector, care este acuzat de spionaj, a pledat vinovat şi a încheiat un acord de colaborare cu anchetatorii. El riscă până la 20 de ani de închisoare.

Agenţia de stat Ria Novosti informează că acest caz a fost clasificat şi nu se cunosc mai multe detalii.

În septembrie 2022, Gene Spector fusese deja condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie într-un caz privind o fostă asistentă a fostului vicepremier rus Arkadi Dvorkovici, care a fost şi ea condamnată de instanţele de judecată. O primă condamnare în 2021 în acest caz de corupţie a fost anulată în apel şi trimisă înapoi în instanţă pentru o nouă examinare în iulie 2022.

Potrivit agenţiei TASS, Gene Spector s-a născut şi a crescut în Rusia, după care s-a stabilit în Statele Unite, unde a obţinut cetăţenia. El a ocupat funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al grupului rus de companii Medpolimerprom.

În ultimii ani, mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi şi condamnaţi la pedepse grele în Rusia, Washingtonul acuzând Moscova că doreşte să îi ofere la schimb cu ruşii reţinuţi în Statele Unite.

În decembrie 2022, jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, condamnată în Rusia pentru acuzaţii de trafic de canabis, a fost eliberată la schimb cu Viktor Bout, un traficant de arme închis în Statele Unite.

Jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal a fost arestat în martie în timp ce realiza un reportaj la Ekaterinburg, în Munţii Urali. El a negat acuzaţiile de spionaj care îi sunt aduse.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata