Rușii o țin pe a lor: „Oamenii au devenit mai patrioți, ca să nu vină americanii să ne atace. Deci, totul este bine”

La Mariupol a fost desfășurat un uriaș steag al Victoriei sovietice. În orașul ucrainean, devastat de trupele rusești, guvernul rebel de la Donețk, susținut de Moscova, a organizat acest eveniment la care au participat nostalgici pro-ruși, contrar autorităților ucrainene.

„La început, autoritățile ucrainene nu ne-au permis să o sărbătorim, deși ulterior primăria ne-a permis să depunem flori și să aducem un omagiu veteranilor, deși aceștia nu au participat. Ca și în 2014, am arătat că vom fi mereu alături de Rusia”, a spus Olga, o prorusă intervievată.

Bannerele Sfântului Gheorghe, o emblemă patriotică, a cărei simbolism a luat o întorsătură, au fluturat pe străzile Moscovei în prima fază a războiului ruso-ucrainean din 2014.

„Nimic nu s-a schimbat, spune acest moscovit. Dimpotrivă, mi se pare că oamenii au devenit mai patrioti, ca să nu vină americanii să ne atace. Deci, totul este bine”.

În timp ce unii dețin decorații militare, alții rezistă propagandei patriotice a Kremlinului.

„Nu poți compara realizările soldaților sovietici cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Și sunt sigur că soldații sovietici ar fi foarte supărați de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus un tânăr rus.

Ieri, în tribunele Pieței Roșii se aflau nu doar câțiva dintre ultimii veterani rămași din Marele Război, ci și cercul cel mai apropiat de Putin.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata