Ruslan Codreanu: „Este firesc să ne unificăm forțele în jurul integrării europene”

Este extrem de important să consolidăm societatea în jurul procesului de integrare europeană. O spune președintele Partidului Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu, care a participat ieri la întrevederea șefei statului cu liderii partidelor proeuropene. Ruslan Codreanu a salutat decizia președintei Maia Sandu de a cere sprijinul tuturor formațiunilor proeuropene în vederea asigurării ireversibilității cursului european, notează IPN.

Ieri, președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor partide politice, care au declarat că optează pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Subiectele prioritare de pe agendă au vizat riscurile externe la adresa democrației din Republica Moldova și conjugarea eforturilor pentru asigurarea ireversibilității cursului european.

„Este o intenție și un prim pas extraordinar de frumos încercarea de a consolida toată societatea în jurul unor valori cum ar fi procesul de integrare a Republicii Moldova. Nu este neapărat ireversibilă calea și pentru procesul de integrare europeană trebuie să lucreze toată societatea, partidele parlamentare, extraparlamentare, societatea civilă, fiecare cetățean trebuie să-și spună cuvântul și să-și aducă contribuția. Trebuie să oferi o legalitate extinsă în societate la tot ce înseamnă procesul de aderare. Noi am mai avut în istorie procese de integrare europeană pornite, care ulterior au fost stopate pentru că la guvernare au venit forțe revanșarde care voiau în Uniunea Euroasiatică, din acest motiv nu putem garanta că vom avea în Parlament doar forțe care vor dori integrarea europeană. Am avut forțe în Parlament care au vrut să renunțe la Acordul de Liber Schimb cu UE”, a spus președintele Partidului Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Este a doua întrevedere a șefei statului cu liderii partidelor proeuropene, prima fiind organizată în preajma Adunării „Moldova Europeană” și a Summit-ului Comunității Politice Europene. Ruslan Codreanu spune că susține necesitatea continuării dialogului pe această platformă.

„În contextul summit-ului care a avut loc, a fost rugămintea ca să ne unificăm vocile și să susținem acest summit. Încă de la prima întâlnire care a avut loc s-a menționat necesitatea unui dialog constant cu instituția prezidențială, cu Parlamentul și Guvernul. Am propus să fie prezenți și reprezentanți ai comisiilor parlamentare atunci când se discută anumite prevederi de aderare la UE. Mi se pare un lucru firesc să unifici forțele, chiar dacă suntem toți diferiți, pe multe subiecte avem viziuni diferite, dar în ceea ce privește parcursul european, disensiuni nu pot exista”, a mai spus Ruslan Codreanu.

Recent, reprezentanții Partidului Socialiștilor și cei ai Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei au anunțat că au primit invitații pentru a participa la discuții cu președinta Maia Sandu, însă invitațiile au fost ulterior anulate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata